Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 25 
¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin
HangSúly zenei díj: egy évtized legjobbjai
A HangSúly zenei díjakat minden évben az előző esztendő legjobb magyar hard rock és metal albumainak, zenekarainak elismeréseként ítéli oda a hazai online rock magazinok szerkesztőségeiből álló zsűri.

A HangSúly zenei díj, illetve annak eredeti inkarnációja a Hungarian Metal Awards megszületése közel egy évtizeddel ezelőttre vezethető vissza. 2006. január 21-én adta át a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége (MAHASZ) az aktuális Fonogram-díjakat, azonban se a díjazottak, se a jelöltek között nem szerepelt egyetlen hard rock vagy metal produkció sem. A legkeményebb zenét az „Év hazai rock albuma” kategóriában érdekelt Zorall együttes játszotta akkor a Fonogram-díjra jelöltek közül. Mindeközben a nemzetközi rock/metal sajtóban már 2005 decemberében kihirdették a dán metalzenei díjak (Danish Metal Awards) nyerteseit, ahol például az azóta nemzetközi karriert befutott Volbeat bemutatkozó nagylemeze lett az év debütáló albuma. 2006 februárjában a dánokénál még erősebb metalszíntérrel rendelkező Finnország metalzenei díjait (Finnish Metal Awards) is átadták a Finn Metal Expo keretein belül, míg Magyarországon egyedül a Metal Hammer magazin éves közönségszavazása jelenthetett elismerést a hazai zenekaroknak, illetve a Wigwam Rock Klub közönségének véleményét tükröző Arany Nyíl díj.

A Hungarian Metal Awards (HMA) tehát a külföldi példák hatására és a műfaj folyamatos magyarországi háttérbeszorításának ellensúlyozására jött létre. Fontos szempont volt, hogy ne a minden évben ugyanazt a 4-5 zenekart a kedvencének választó közönség szavazzon a díjazottakról, hanem az átlag rockernél szélesebb látókörrel és zenei ízléssel rendelkező rock magazinok szerkesztőségeinek tagjai mondjanak véleményt a díj odaítélésével, felhívva a közönség figyelmét is a díjazott előadókra.
Az első évben, 2006 márciusában, 13 rock és metal zenével foglalkozó online magazin szerkesztőségének közreműködésével hat kategóriában osztott díjakat a zsűri:

- 2005 legjobb albuma,
- 2005 legjobb debütáló lemeze,
- 2005 legjobb szerzői kiadású lemeze,
- 2005 legjobb koncertzenekara,
- 2005 legjobb produkciója,
- 2005 legjobb lemezborítója.

Az Isten Háta Mögött zenekar második albuma, a "Szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás" hatból három díjat is besöpört az első díjkiosztón, megnyerve az év albuma, az év szerzői kiadású lemeze és az év stúdióprodukciója kategóriákat. A kezdeményezést szerencsére nagyon jól fogadták a zenekarok, és nem csak a díjazottak (http://www.hang-suly.hu/dijazottak.html), így nem volt kérdés, hogy a következő évben is megrendezésre kerül a szavazás. Apróbb változtatásokra azért szükség volt.
Elsőként egy beszédes, könnyen megjegyezhető magyar elnevezést kellett találni a díjnak. Hosszas töprengés után a HangSúly lett a kiválasztott név, amely egyszerre utal a zeneiségre és egyben a stílus keménységére is. Az első szavazásra sebtében összerántott, kissé szürke HMA logót lecserélve Tóth Márton „Nelzon” a NuSkull magazin alapítója készítette el a HangSúly zenei díj új emblémáját, ami a mai napig is a kezdeményezés névjegye. 2006 decemberében ezzel együtt elindult a HangSúly hivatalos honlapja a www.hang-suly.hu címen.

A kategóriák száma eggyel csökkent, megszűnt ugyanis a legjobb szerzői kiadású lemezért járó díj. Ennek oka, hogy már akkor is nehéz volt szétválasztani, hogy mely albumok jelentek meg teljes kiadói támogatással, és melyeknél finanszírozta a lemez elkészültét saját zsebből a zenekar és csak a terjesztést végezte a „kiadó”. Ebben a megújult formában tért vissza tehát a Hungarian Metal Awards egy évvel később, hogy immár HangSúly zenei díj néven mutassa be a legjobb hazai metal teljesítményeket a nagyérdeműnek.
A zsűri összetétele évről évre folyamatosan változik, de bőven vannak állandó résztvevők is, mint például a Passzio.hu, a Shock! Magazin és az Underground Magazin, akik az elejétől kezdve minden évben részesei a szavazásnak. Ugyanilyen meghatározó a Fémforgács, a NuSkull és a Rock Gyémántok szerepe, akik 1-1 év kihagyással szintén a kezdetek óta jelen vannak a HangSúly zenei díj történetében, de szintén fontos a később létrejött online rock magazinok állandó támogatása. A legszűkebb létszámú zsűri a 2010-es szavazáson jött össze, akkor mindössze 11 szerkesztőség adta le voksait, a legnagyobb részvétel pedig a 2013-as szavazáson volt 17 szerkesztőség tagjainak részvételével. 2013-ban indult el a zenei díj hivatalos Facebook oldala is (https://www.facebook.com/hangsuly), ami nem csak a HangSúly körüli eseményekkel foglalkozik, hanem a magyar metalszíntér mindennapi történéseit is nyomon követi a hazai rockmédiában publikált interjúk, lemezismertetők közzétételével, új videók és letöltések megosztásával.

2015-ben már a X. HangSúly – Hungarian Metal Awards szavazásra került sor. A tíz év alatt természetesen minden kategóriában születtek rekorderek, akik többször is olyan teljesítménnyel rukkoltak elő, amit díjazott a HangSúly-zsűri. A legjobb lemezborítóért járó díjat legtöbbször a nemzetközileg is elismert grafikus Havancsák Gyula „HJules” érdemelte ki, ő négy alkalommal nyerte meg a kategóriát. A legjobb stúdióprodukció kategóriában a Varga Zoltán vezényelte érdi Bakery Stúdió (később SuperSize Recordings) tudhat magáénak egy négyéves sorozatot, amikor volt, hogy egymaga, volt, hogy holtversenyben, de 2005 és 2008 között minden évben díjazott lett egy-egy produkcióval. Ebben a kategóriában azonban ez nem egyedülálló teljesítmény ugyanis a Moby Dick frontember Schmiedl Tamás és a soproni MD Stúdió a 2005-ös első kiírásban, majd 2010 és 2012 között zsinórban még háromszor lett nyertes.

Koncertfronton az anno az Egyesült Államokat is megjárt Blind Myself számít a HangSúly zenei díj történetében rekordernek, őket három alkalommal szavazta meg a zsűri az év legjobb koncertzenekarának. Albumok tekintetében talán a legnehezebb megismételni a sikert. Az év albuma kategóriában ez egyedül az Isten Háta Mögött zenekarnak sikerült, akik 2005-ben egy szokásos hátborzongató kora reggeli ordítással, 2008-ban pedig egy kényelmetlen lemezzel készítették el az év albumát. A HangSúly zenei díj tízéves történetében ez másnak még nem sikerült. Ehhez hasonló bravúrt csupán az Apey & The Pea volt képes végrehajtani, akik szintén egyedülálló módon "Devil’s Nectar" című albumukkal 2013-ban az év debütálását követték el, majd rá egy évre "Hellish" című második nagylemezükkel elnyerték az év albumának járó díjat.

Először a 2009-es év legjobbjait díjazó V. HangSúly-szavazáson merült fel, hogy egy internetes szavazás keretein belül kísérleti jelleggel három kategóriában a közönség véleményét is ki kellene kérni, hogy a zsűri hivatalos jelöltjei közül vajon melyik produkciót választanák az év albumának, debütáló albumának és a legjobb koncertzenekarnak. Ez a kísérlet mindeddig egyszeri kísérlet maradt, viszont a tízedik jubileum alkalmából most újra közönségszavazást hirdet a HangSúly – Hungarian Metal Awards. Tíz év legjobb albumai és legjobb koncertzenekarai közül mondjátok meg Ti, hogy melyek a kedvenceitek! A szavazólapokat megtaláljátok a HangSúly zenei díj hivatalos honlapján a Közönségszavazás menüpont alatt. Mindkét kategóriában több kedvencet is megjelölhettek. Szavazni 2015. május 1-jétől lehet egy hónapon át. Tovább >
Újraindul Galántay Tamás extrém dobiskolája Dirk Verbeuren (Soilwork) ajánlásával!
Miután végleg szakítottam a hanyatló nyugat ópiumával és hazaköltöztem, április 1-től újra megnyitja kapuit az Extreme Metal Drumschool. Ezúttal nagyobb teremben, új felszereléssel de régi árakon várom a grindra éhes kollégákat, kolleginákat a Vágóhídon (Soroksári út 58.)

A korábbi struktúra és tananyag átdolgozva ugyan, de megmaradt;
- kézrendek, blast-beat technikák metronóm mellett
- intuitív kalandozás műfajokban, stílusokban (black, death, grind, thrash)
- személyre szabott órák, építkezés az alapoktól a leghúzósabb tempókig
- felkészülés stúdiómunkára, koncertekre
- triggerek, elektronika használata
- két új gyakorlati módszer (kontrollált improvizáció + szimultán jam)

Ha szeretnél lépést tartani a műfajok egyre növekvő igényeivel, keress bátran!

Dirk Verbeuren (Soilwork, Scarve): “For those of you in search of perfecting your chops and speed, what better place to go than the Extreme Metal Drumschool? At this new Budapest establishment, you’ll also learn more about the in and outs of the music industry. Fellow skin bashers, whether you live in Hungary or elsewhere, make sure to check out Tamás’s project! Cheers!” – Dirk Verbeuren (Soilwork, Scarve, Devin Townsend Project)

Részletek, jelentkezés:
https://www.facebook.com/tamasgalantayofficial

Referencia:


https://www.youtube.com/watch?v=um2gas3hhx8

https://www.youtube.com/watch?v=yc2uzBWNd2Y
https://www.youtube.com/watch?v=B_ogsBXckJA Tovább >
Metal Talent War - A MetalWar Fest tehetségkutatója
A MetalWar Fest fesztiválon fellépő zenekarok minden évben, Szeptember első hétvégéjén egy ajándék koncertet adnak a rajongóik számára! Teszik ezt azért, mert a rajongók egész évben azzal támogatják őket, hogy megvásárolják a lemezeiket, befizetnek a koncertjeikre és azon fesztiválokra, ahol a kedvenceik fellépnek. A MetalWar Fest-en nagyon kevés a fellépőknek szánt hely, hiszen, csak maximum 30 külföldi, illetve 30-40 magyar zenekar léphet fel, pedig Magyarországon több ezer egészen jó zenekar van. A fellépő bandák nagyon jól kell játsszák azt a stílust melyet választottak, legyen az Hard Rock, Heavy, Thrash, Black, Death vagy Power Metal stb….emiatt egy egészen magas szinten kell zenéljenek azért, hogy a MetalWar Fest-en léphessenek fel. Tovább >
Hírek | 2014. február 6.
Három év után március 3-án új nagylemezzel jelentkezik a Subscribe. A különböző stíluselemeket mesterien ötvöző zenekar This Moment Will Soon Be Gone című albumát előrendelők ajándékokat kapnak, a támogatókat pedig exkluzív meglepetések is várják a VIP rajongói klubban. Tovább >
Hírek | 2011. október 9.
Elindult a szavazás a Hot Bird TV Awards 2011 közönségdíjáért, ahol a magyar RockTV a szakmai zsűri szavazata alapján az év zenecsatornája díjra is jelölést kapott. Kérjük szavazzatok ránk, hogy megmutathassuk egész Európának, hogy a rock örök és elpusztíthatatlan, és megnyerhessük a közönségdíjat is. Köszönjük, hogy szavaztok ránk és külön köszönet, ha megosztjátok! Tovább >
Sonic Boom Six, The Levellers; A38, november 15.
Beszámoló | 2009. november 21.
Ha létezik első hallásra szerelem, akkor ez az: a Sonic Boom Six énekesnője, Laila K hangjába a legelső pillanattól kezdve, amikor meghallottam, belegárgyultam. Ugyanígy vagyok a zenéjükkel is. Ötödször jártak Budapesten, és megint nem sikerült csalódást okozniuk. Sőt! Tovább >
Programajánló | 2009. április 23.
Mini tehetségkutató fesztivál kerül megrendezésre április 23-án, 30-án és május 9-én a fővárosi Filter klubban. A megmérettetésen összesen nyolc magyarországi és határon túli banda indul, valamint minden nap egy-egy vendégzenekar is színpadra lép. Az április 23-i (csütörtök) első elődöntőn a felvidéki Gilotin-nak és Mohecco-nak a Magor-nak és a Zsarnok zenekarnak drukkolhattok! Tovább >
Programajánló | 2009. április 13.
A www.tarzansite.hu idén ünnepli negyedik szülinapját a székesfehérvári FeZeN Klubban, május végén, pont a vizsgaidőszak elején és az érettségi szünet kellős közepén, szóval... Tovább >
Hírek | 2009. április 7.
2009-ben hatodik alkalommal valósul meg a salgótarjáni Éter Fesztivál, végre elkészült a hivatalos weboldal is (nagy köszönet a szép munkáért Borda Gábornak), ahol a tehetséggondozóra jelentkeznek a csapatok. Sikernek könyvelhető el, hogy a tavalyi rendezvényre csupán az Észak-magyarországi régióból 52 zenekar jelentkezett, ebből 20 versenyző zenekar kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Az idén 24 zenekarnak léphet fel professzionális keretek között, hogy megmutathassák, mit is tudnak. Tovább >
Magyar Lolka vs. Lengyel Bolka a Magyar-Lengyel barátság jegyében
Programajánló | 2009. március 21.
Fergeteges buli a Merlin Szinházban a Magyar-Lengyel barátság jegyében. Déluténi filmek: két filmszatira a 70-es 80-as évekből. Garantált vidámság a régi idők nem vesznek el csak átalakulnak... Tovább >
Hírek | 2009. március 10.
Budapest, 2009. február 26. - A most hetedik alkalommal kiírt HungaroConnections program az Előadóművészi Jogvédő Iroda és a PANKKK közös kezdeményezése. A pályázat elsődleges célja, hogy a hazai és külföldi zenekarok közös koncertjeinek támogatásával elősegítse egymás zenei színterének megismerését. Tovább >
Hírek
HangSúly zenei díj: egy évtized legjobbjai
05-04 - A HangSúly zenei díjakat minden évben az előző esztendő legjobb magyar hard rock és metal albumainak, zenekarainak elismeréseként ítéli oda a hazai online rock magazinok szerkesztőségeiből álló zsűri.

A HangSúly zenei díj, illetve annak eredeti inkarnációja a Hungarian Metal ... Tovább >
Kult
Fesztivál filozófia
- avagy az ember is állat, főleg ha iszik
10-22 - Igazából nem is tudom mit lehetne mondani. Sziget van/volt. Én megnéztem az Alvin koncertet is, én bemenni is bementem, és türelmes is voltam, én adtam nekik egy esélyt, én megittam két fröccsöt, csak, hogy asszimilálódjak, de nem ment. Lehet bennem van a hiba, megeshet, hogy régen volt ... Tovább >
Interjú
hybrid Epic
a pofa, az megvan
08-19 - - Szűz kiscsaj. Ja! Igen egy japcsi kiscsaj…
- És kéne még egy faj.. akik terrorizálják a Vámpírokat…
- Ja. De nincs meg a sztori.. a Viktor meg...
Lelőni nem lehet. Még mindig a vérivásnál tart meg a puccsnál a vámpírok miatt. Most abban a tudatban mondja a sztorit hihetetlen ... Tovább >
Programajánló
Rockerek.hu Tehetségkutató – Filter klub
04-23 - Mini tehetségkutató fesztivál kerül megrendezésre április 23-án, 30-án és május 9-én a fővárosi Filter klubban. A megmérettetésen összesen nyolc magyarországi és határon túli banda indul, valamint minden nap egy-egy vendégzenekar is színpadra lép. Az április 23-i (csütörtök) ... Tovább >
Beszámoló
Hazajáró lelkek
Sonic Boom Six, The Levellers; A38, november 15.
11-21 - Ha létezik első hallásra szerelem, akkor ez az: a Sonic Boom Six énekesnője, Laila K hangjába a legelső pillanattól kezdve, amikor meghallottam, belegárgyultam. Ugyanígy vagyok a zenéjükkel is. Ötödször jártak Budapesten, és megint nem sikerült csalódást okozniuk. Sőt! Tovább >