Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 19 
¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Maynard James Keenan

Maynard James Keenan

– egy konkáv sokszög

Rovat: Kult | Felkerült: 2008. október 22., szerda | Írta: Fegyverneky Levente

A leegyszerűsített dolgok, mindig könnyebben érthetőek, mint amilyenek voltak valójában. Sokszor csak úgy fogunk fel valamit, ha annyira le van minimalizálva a mögöttes mondanivaló, hogy azt reggel, csipától összeragadt szemekkel és kásás aggyal, egy kávé és egy cigi mellett is ki tudjuk nyalogatni az újságpapírból. Maynard James Keenan-t (MJK) nagyon nehéz lenne így leegyszerűsíteni, s megérteni sem teljesen lehet, de ha elcsíp az ember valamit a lényegből, már tett egy lépést afelé, hogy rádöbbenjen, milyen összetett és varázslatos világban is élünk, ami hol karcos, hol savanyú, de alapvetően élvezhető és mámorítóan szükségszerű.

A fennt említett úriember, ha valaki nem ismerné, a Tool és az A Perfect Circle énekese, valamint mostanság a mindennapjait, a borászat mellett, egy Puscifer nevű project teszi ki, mondhatni ezerarcú egy teremtmény. Beszéljünk most erről, az aktuálisról, ugyanis ez a Puscifer dolog nem csupán egy „zenekar”, egyrészt mert MJK egymagában pötyögi össze a dolgokat otthonában –persze vannak nem hivatalos segítőtársai is, lásd: Mila Jovovich– hanem mert a Puscifer label nem csak egy kis esti muzsikát takar, hanem mellette rengeteg más dolgot. Többek között ruházatot, de még golyóstollat is. Ez olyan szabadidős programként lengi be hősünk, életét, mint mondjuk Ian Brown-nak az UNKLE-el néhány közös szerzemény összedobálása és az azokhoz kapcsolódó remixek világra vajúdása.

Egy kis permetezés a szőlőben, két korty bor, szigorúan valami francia sajttal, majd mondjuk foglakozok egy kis design-nal, este meg áthívom valamelyik haveromat, hogy zenélgessünk. Valahogy így tudnám elképzelni Maynard hétköznapjait. Nos, az a valamelyik haver, az lehet Trent Reznor (NIN) vagy éppen Brad Wilk (Rage Against The Machine, Audioslave). Ugyanis ezek a zenész, vagy éppen nem zenész emberek, egy összefüggő bioszférát alkotnak a földünkön, és példának okáért Maynard a zenekarjaiban, olyan emberekkel csináltatott remixeket, mint a fent említett Trent Reznor, vagy Robert Del „3D” Naja (Massive Attack), de zajolt ő már az Underworld-ös srácokkal is, pedig itt már Atlanti Óceánnyi távolságokról beszélünk.

Tenném hozzá, hogy a Puscifer mint szó, a pussy és a lucifer szóból keletkezett, gondolom egyiknek sem kell magyarázni a jelentését., vagy ha igen, akkor az súlyos neveltetés béli hibákra utal szexuális vagy általános műveltség terén. A személyes home page-én, így köszönti az odalátogatókat: „My name is Maynard James Keenan. Say hallo to Puscifer. Welcome to my island of misfit ideas. The space where my ID, Ego and Anima come all together to exchange cookie recipes. Come on in I’ll make you a ham sandwich.” A rengeteg hivatásszerű hobby mellett, még arra is van ideje, hogy a tudathasadásai között sütemény recepteket cserélgessen. MJK nem engedi, hogy képet alakítsanak ki róla, úgy játszik a médiával, mint a macska az egérrel. Volt, hogy kijelentette, felhagy a zenéléssel, mert megtalálta Jézust, majd mikor később erre rákérdeztek, egyszerűen lerendezte annyival, hogy: „Az a fickó egy pank.” Egyik szerzeményében L. Ron Hubbardot, a szcientológia atyját veszi a szájára, nem a legszebb szövegkörnyezetben, de van, hogy egy baptista prédikációból csinál paródia gyanánt, egy fekete misét –és itt a feketét nem bőrszínre, hanem tartalomra szíveskedjenek érteni kedves olvasók, kapjuk már el azt a fonalat, kezüket csókolom- annak ellenére, hogy ő maga is baptista családból származik. Dobálózik a kollektív tudattal, a reinkarnációval, okkultizmussal, számmisztikával és ebből épít fel egy olyan eszmerendszert, amit a közvetítő közeg, a zene, csak még érdekesebbé, és megfejthetetlenebbé tesz. Közben az ember olyan gyorsan pislog a harmadik szemével, (harmadik szem: Az intuíció és a hatodik érzék szerve. Ez vezérli a koncentrációt és a meditatív képességeket. A két szemöldök között helyezkedik el, és az agyalapi miriggyel (hipofízis) van összeköttetésben.) hogy azt sem tudja hol áll a feje. Világokat nyit, bezár, majd újra egy más gondolatmenetbe lök. Mint egy mentális centrifuga, vagy inkább egy hullámvasút.

Nos. Újra megkapaszkodva a valóság centrifugájának kopott, zománcos peremén, azt hiszem le lehet szögezni, hogy a Maynard James Keenan által kreált termékek, legyen az zene vagy ruhadarab, vagy éppen csak egy bögre, de mindenképpen egy intelligens, a világ felé szkeptikus, de nyitott érdeklődéssel forduló embercsoporthoz szólnak. Azoknak, akik kételkednek abban, hogy az élet megoldása egy lineáris vonal lenne, hogy a létezést, mint olyat, be lehetne sorolni bármelyik vallás, vagy filozófia irányzat által gondosan kigazolt ösvénybe. Hisz abban, hogy a stílus akkor ér valamit, ha az ember hitelesen tudja az viselni, legyen az fizikai, vagy szellemi, hogy minden képlékeny, összefüggő, hogy az emberek és az őket összekötő kapcsolatok, mint tudati és testi szinten, egy nagyon finomszálú pókhálóként veszik körbe a földet, hogy minden relatív, és az igazság maga is nézőpont kérdése. Az értékrend mérvadó, de nem sérthetetlen, a tanulság MJK személyéből pedig legyen az, hogy: a sokszínű világban prizmaként kell viselkednünk, hogy mások is láthassák a ragyogást.
-fegyvernekylevente

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.