Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 20 
¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Az én városom: Varsó

Az én városom: Varsó

Kazimierz Marcinkiewicz szemével, Boguslaw Linda részvételével

Rovat: Programajánló | Felkerült: 2006. szeptember 20., szerda

Az Én városom/My City az A38 Hajó rendhagyó fesztiválsorozata, melynek Fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be - sajátos szemszögből. Az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzenek a program összeállításában, és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában. A fesztiválok lényege tehát a személyesség: városok, ahogy azokat reprezentáns lakóik látják.

Az Én városom/My City sorozatban elsőként Prágát látta vendégül az A38 Hajó (a város talán legismertebb és leginkább tiszteletreméltó lakója, Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített kiválasztani azokat a személyeket, művészeket, akik szerinte nagy hatást gyakoroltak és gyakorolnak Prága életére).

A második bemutatkozó város Varsó lesz, és a program nem kevésbé tűnik izgalmasnak és változatosnak, mint korábban. Ezúttal Varsó főpolgármestere, a korábbi lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz mutatja be városának kultúráját, hagyományait, az egyik legismertebb varsói művészeti és kulturális központ, a Nádgyár (Fabryka Trzciny) gyüttműködésével.

Az A38 Hajó hagyományaiból következően ismét a muzsikáé a főszerep: fellép a lengyel dzsessz legnagyobb sztárja, a világhírű trombitás, Tomasz Stanko koncertjének különlegessége, hogy nem mindennapi programjában a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára írt dzsessz-oratóriumát adja elő. Színpadra lép a nagyszerű énekes-zongorista, Stanislaw Sojka, aki hazájában Valóságos zenei intézmény.

Varsó élő, vibráló zenei kultúrájának bizonyítékaként Magyarországon Kevéssé ismert, de hazájukban rendkívül népszerű művészek is szerepelnek a programban. Ilyen például a kiforrott, finom, okos nu-jazzt játszó Muzykoterapia, vagy Lengyelország egyik legnépszerűbb színésznője, Maria Peszek, aki tavaly jelentette meg első szólóalbumát, ezt a különös, visszafogott hangulatú vallomást "az én városomról" (Moje miasto).

És persze képviseltetik magukat a varsói klubkultúra friss edvencei, Mint például a dzsesszes hiphopot játszó Tworzywo Sztuczne (a két MC-producer-titán, Fisz és Emade duója) vagy a dancehallt és reggae-t vegyítő Masala Sound System.

A zene mellett e három napon jelentős szerepet játszanak az egyéb Művészeti ágak, mindenekelőtt az építészet. Az A38 Hajón Varsó modern építészetét bemutató fotókiállítás nyílik, melyhez beszélgetés is kapcsolódik - a fő téma egy napjainkban különösen aktuális kérdés: a magasépítészet, a "felhőkarcolók" és a városkép viszonya.

További beszélgetési téma pedig - a fesztiválon is bemutatandó dokumentumfilm, a Taxi Warsaw kapcsán - a lengyel és a magyar filmművészet aktuális helyzete, Boguslaw Linda részvételével.

Mindehhez képzőművészeti akciók kapcsolódnak - hol lazábban, mint például a Varsó emblematikus épületének, a Kultúra és Tudomány Palotájának eltéveszthetetlen sziluettjét játékosan újraértelmező installáció a Városháza parkban (a Fundacja Centrum Europy szervezésében), hol pedig szorosabban, mint Swierkiewicz Róbert magasba emelkedő léghajója az A38 Hajó tetőteraszán. Természetesen, a fesztiválsorozat hagyományaihoz híven az eseményekhez gasztronómiai bemutató is társul az A38 Hajó éttermében.

Stanislaw Sojka Sekstet , United Play Jazz 2006. szeptember 28., csütörtök 20h. A koncert a MOLto Vivace sorozat része. A világhírű lengyel énekes, Stanislaw Sojka 1978 óta van jelen az Európai dzsesszben. Nagy hatást gyakoroltak rá az amerikai kisebbségi muzsikák, és az egyik legkiválóbb gospel-, blues- és soul-előadóvá képezte magát. Idővel teljesen egyéni énekstílust alakított ki, és a nyolcvanas évek óta ünnepelt előadója a világ sesszfesztiváljainak.

Berki Tamás azon kevés dzsessz-zenész egyike, aki közvetlen kontaktust Tud teremteni hallgatóságával: rajongói is szuggesztív és őszinte hangulatú koncertjeiért szeretik, ahol a közönséggel szinte együtt lélegzik. Berki rengeteget tett azért, hogy a jazz műfaját megszerettesse, közelebb hozza az emberekhez. Kitűnő szólólemezei mellett megszámlálhatatlan felvételen hallhatjuk vendégénekesként: jellegzetes tenorja összetéveszthetetlenné teszi.

Tomasz Stanko, Fekete-Kovács Kornél Quartet, Maria Peszek , Masala Soundsystem 2006. szeptember 29., péntek, 20h. A zseniális lengyel trombitás Tomasz Stanko a kelet-európai dzsessz Olyan kultikus alakja, mint Amerikában Miles Davis volt egykor. A lengyel Dzsessz második nagy hullámának tagjaként a hetvenes években csatlakozott az Európai avandgárd dzsesszmozgalomhoz, a legendás hegedűssel, Zbigniew Seiferttel alakítva kvartettet. Együttműködő partnereinek sora imponáló: Krysztof Penderecki, Don Cherry, Chico Freeman, Cecil Taylor, később Dino Saluzzi, John Surman és Nils Landgren. A kilencvenes években Garbarek, Pat Metheny és Keith Jarrett kulcsfontosságú kiadójához, az ECM-hez szerződött, és a címke egyik legsikeresebb zenésze lett: misztikumtól sem idegenkedő, balladisztikus előadásmódja, elektronikus kísérletei a legnagyobb dzsessz-zenészek közé emelték. Ezúttal a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára tavaly írt dzsessz-oratóriumát adja elő.

Fekete Kovács Kornél a kortárs dzsessz egyik legeredetibb trombitása, zeneszerzője. Alapítója a 19 főt számláló Modern Art Orchestrának, tegja az Emil.RuleZ! zenekarnak, valamint a Budapest Jazz Orchestrának. 2002-től tagja Dés László Szeptettjének és Horgas Eszter Class Jazz Band elnevezésű zenekarának. Szólistaként és stúdió zenészként több mint 100 különböző lemezen és számos koncerten működött és működik közre.

Maria Peszek a lengyel színházi szcéna fiatal generációjának egyik legtehetségesebb művésze. Számtalan színházi és filmszerep után tavaly jelentette emg első szólólemezét: finom, visszafogott, fátyolos dalok, balladák, melyekben az elektronikus hanghálók remek háttérként szolgálnak Peszek suttogós vokáljának. Koncertjei félig recitált, félig énekelt, leginkább színházi előadásra emlékeztető kompozíciók, melek különleges élményt kínálnak a hallgatónak-nézőnek.

A Masala a varsói elektronikus zenei élet talán legnagyobb létszámú és Egyik leginnovatívabb csoportosulása. Ennek egyik leágazása ez a világzenét a reggae-vel, elektronikával, hiphoppal és kavalival ötvöző, elképesztően lendületes soundsystem-formáció, amelynek tagjai húzós ritmusokat vegyítenek éteri költészettel - bármily furcsán is hangzik mindez.

Zagar, Muzykoterapia, Tworzywo Sztuczne 2006. szeptember 30. szombat 20h. A Zagar zenekar (a név eredetileg Zságer Balázs szólóprojektjét fedte) tagjai tulajdonképpen Yonderboi első lemezének készítése közben verbuválódtak, kiegészülve Lázár Tibor dobossal. A Zagar zenekar zenei "agya", Zságer Balázs Magyarország egyik legsokoldalúbb muzsikusa, zeneszerzője és producere. Erőteljes groove-ok, a gitár hangsúlyos szerepe, a klasszikus bluestól a bossa nováig terjedő ritmikai változatosság jellemzi a Žagar számait, amelyekben az éteri zintetizátorhangokat hatásosan ellenpontozzák Magyarország egyik legjobb kezű lemezlovasa, DJ Bootsie szkreccsei. A zenekar tagjai Zságer Balázs (Zagar): Fender rhodes, billentyűsök, programozás Kovács Andor: gitár, basszusgitár DJ Bootsie: scratch Lázár Tibor: dob.

A 2002-ben alapított Muzykoterapia, azaz Zeneterápia tökéletes nevet választott magának. A trió által játszott behízelgő, ugyanakkor rafinált és nagyon táncos nu jazz a lengyel színtér európai hírű (és az A38 Hajón is fellépett) zenekarát, a Skalpelt juttatja eszünkbe. Elektronikus alapok, laza szvingek, időnként Matthew Herbertre emlékeztető hangkonyha-alkímia jellemzi ezt a rendkívül invenciózus zenekart, melynek szinte minden száma balzsam a fülnek. A Muzykoterapia első lemeze idén jelent meg, és osztatlan elismerést aratott nujazz-körökben. A trió tagjai Iza Kowalewska: ének, Dominik Trebski: programozás, billentyűsök, Wojtek Traczyk: bőgő.

A lengyel hiphopszíntér központi figurája a nemes egyszerűséggel Fisz Névre hallgató úriember, akinek pergő nyelve, változatos témagazdagsága, Kemény odamondogatása nagy népszerűséget szerzett. A sodró beszédű rapper-MC Szoros munkakapcsolatban áll Emadéval, az elektronikus kütyük zsenijével, aki lemezeinek producere. A Tworzywo Sztuczne (azaz Műanyag) tulajdonképpen A Fisz/emade páros koncertzenekara. Tempós és okos hiphop, finom dzsesszekkel, 70-es évekbeli soulokkal megtámogatva - minha csak Gurut és az ő Jazzmatazz projektjét hallanánk - persze lengyelül. A zenekar tagjai: Fisz: rap, szöveg, MC Emade: ütősök, elektronika; Dominik Trebski: effektek, billentyűsök, trombita; Jurek Zagórski: gitár; Staszu Starhip: basszusgitár Lukasz Moskal: ütőhangszerek; Pablo Hudini: rap.

Kapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.