Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 26 
¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Wendigo: Let It Out

Wendigo: Let It Out

Rovat: Lemezkritikák | Felkerült: 2006. augusztus 23., szerda | Írta: Tone-deaf

Egykori Da Capo, Stonehenge és Behinia muzsikusokból alakult a Wendigo még 2003 végén, majd egy doboscserével létrejött a jelenlegi felállás. Talán némi túlzással, talán a nélkül, de mondhatjuk: mai magyar szupergrupp. A teljesítmények alapján mindenképpen.

Wendigo
Lemezborító
Infó
Stílus: modern metal Megjelenés: 2006. tavasz (Magyarország) 2006. ősz (világszerte – terv) Kiadó: szerzői kiadás (Magyarországon a Nail Records terjesztésében, a világ más országaiban más kiadói és terjesztői kondíciók érvényesek) Tagok: BZ (Bátky-Valentin Zoltán) – ének Kozi (Kozó Tamás) – gitár Rob (Csörnyi Róbert) – basszusgitár Jozzy (Takács József) – gitár Crow (Varjú Attila) – dob Zene: Wendigo Szövegek: BZ Felvételek: Acustair, HSB és St. God Hard stúdiók, 2005. október – december Producer: Hidasi Barnabás és a Wendigo Mastering: HSB Stúdió, Regenye Zoltán Borító: Hegedűs Tamás és a VIRTUART Fotók: Bátky-Valentin Szilvia Vendégek: Nagy Miklós Péter (Wackor) ének, vokál Egervári Gábor (After Crying) fuvola
A Thousand Voices című dalba már egy válogatás lemezen sikerült beleszeretnem, így nagyon vártam, hogy a kezembe kerüljön a komplett anyag. Nem is kellett csalódnom.

Lássuk, hogy mit is rejt a lemez: izgalmas, változatos, jó értelemben véve progresszív, előremutató, modern metal muzsikát. Nem akarom hasonlítgatni, mert bár biztosan túlzásnak hangzik, de egyértelműen senkire és semmire sem hasonlít. Az egyetlen zenekar, ami eszembe jutott – kb. harmadik hallgatásnál – az a Psychotic Waltz. Nyilván némiképp maibb a Let It Out, és kézzelfogható hasonlóságok sincsenek. Talán csak a zenéhez való hozzáállás, a pszichedelikus zenei megoldások és énektémák, a speciális, semmihez sem hasonlítható atmoszféra…

Nehéz szavakba önteni. Hallgatni kell!

Egyébként van itt minden: húzós, korszerű, szaggatott riffek, zúzdák; lebegős, szinte Pink Floydot időző merengések; ahol kell ott virtuóz, de nem magamutogató, a zenét, a dalokat szolgáló hangszeres játék; és végül, de nem utolsó sorban olyan fantasztikusan sokszínű énektémák, amik előtt le a kalappal. A károgás határát súroló üvöltéstől, a kántáláson át, az abszolút megadallamos refrénekig minden előfordul, ami teljesebbé, színesebbé, kifejezőbbé teszi az adott dalt. Egyetlen kiszámítható dolog van a nagy változatosságban, mégpedig az, hogy minden refrén tutira fülbemászó, énekelhető és jól felépített, izgalmas vokálokban gazdag.

A sokszínűség és az ezerarcúság, de ugyanakkor az egységesség, az összeszedettség és a kidolgozottság zenei megnyilvánulása is ez a lemez. Röviden: ZSENIÁLIS!

Nem mondom, hogy mindenkinél elsőre betalál majd a lemez, ezért érdemes többször is meghallgatni. De mindenkinek ajánlom, mert szerintem mérföldkő a magyar metal történetében, és mint olyat, mindenkinek hallania kell! Nálam az első olyan magyar CD, amely a nemzetközi mezőny élvonalában is simán megállja a helyét, amely bátran odatehető bármikor egy Dream Theater, Psychotic Waltz, de akár egy Pantera album mellé is.

A dalokra egyenként nem szívesen térnék ki, már csak azért sem, mert mindegyik remekmű. Talán annyit, hogy a két személyes kedvencem a jó kis őrléssel kezdődő Thousand Voices és a picit funkys betétet is tartalmazó Prophets Of Emptiness. De varázsol a spanyol nyelv miatt különös hangulatú Sangre De Dios és lemezzáró Two As One is, melyben általam fuvolának vélt, de a borítóban tribal flute-nek nevezett fúvós hangszer is megszólal.

Azt hiszem ennyi. Nem akarok a zenekar és a lemez további méltatásával, zsenialitásának további fokozásával untatni senkit.

A pontszám, amit adhatok: 10. Esetleg 11. (Hehe!) De erre még alszom egyet.

(T-d)

Kapcsolódó zenekarok:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.