Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 02 
¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Karácsony Norvégiában

Karácsony Norvégiában

Rovat: Kult | Felkerült: 2005. december 19., hétfő | Írta: Zsák és lélekben a Foltja

Vajon mennyire ismert az a tény, hogy Londonban a Trafalgar tér karácsonyfája 1947 óta minden évben Norvégiából érkezik? A gesztus valójában köszönet a II. világháborúban a norvégoknak nyújtott brit segitségert.

A karácsonyfa-állitás német szokása Norvégiában 1900 körül kezdett elterjedni. A nemzetközi helyzet fokozása érdékeben még egy mártirhalált halt szicíliai szent is képbe kerül, nevezetesen Santa Lucia. Az őt idéző ceremoniaval, december 13-án veszi kezdetét a norvég karácsonyi időszak. A gyerekek, fiatalok fehér ruhát öltenek, a kivalásztott Lucia halad az éneklő menet élén, gyertyakoszorúval a fején.

De hogyan is néz ki egy norvég karácsonyfa? Természetesen fenyőfáról van szó, gyertyákkal vagy gyertyákat szimbolizáló fehér diszégőkkel, csillogó díszekkel, szalagokkal. A gyerekek fényes, szines papírból sziveket és kosárkákat hajtogatnak, amibe cukorka és dió kerül. A szines papírláncok szintén nagyon népszerűek. A család vérmérséklete szerint körbejárja vagy körbetáncolja a fát, és norvég karácsonyi énekeket énekelnek. Utána pedig irány az ünnepi asztal, ahol hagyományosan bárány- vagy sertésborda, édesrépa püre és zabkása várja őket. Speciális karácsonyi sört, a "Juleøl"-t isszák, amely szokás honnan származhatna, ha nem a vikingektől. Ők a szent sört az isteneik - Odin, Frøy es Njord – egészségére, a békere és egy jó év érkezésére itták. Skål! (Ejtsd "szko'l", értsd: "Egészségünkre!")

Hogy ki hozza az ajándekokat, az magyar fejnek tőbb mint zavaros. Se a Mikulás/Telapó, se a Jézuska, hanem a "Julenisse", aki elcsente az előbbiek nevét. A szó a keresztény név (Nils=Nikolaus), és a karácsony hedonista elnevezésének (Yule) az összegyúrásaból származik. Aztán ott vannak a "Nisse"-k is – a Télapóimitátor manócskák - akik nem mai srácok, már Jézus születése előtt is léteztek. A legismertebb közülük a "Fjøsnisse", aki a farm állataira vigyáz. A "Nisse"-knek zabkását kell adni karácsonykor, különben megtréfalják az embert, például copfba fonjak a lovak farkát. Ha spórolósak vagyunk, esetleg elfogyott a zabkása, ezt a csínytevést könnyen kiküszöbölhetjük úgy, ha nem tartunk lovat.

S végül igy néz ki Oslo Váci utcája, a királyi pálotához tartó Karl Johans gate karácsonyi pompában.

Aki mindezt saját szemével látni akarja, jöjjön él Norvegiába, van fápados járat. (www.norwegian.no) Addig is God Jul (norvégul), Buorrit Juovllat (az "ősnorvég" sami nyelvén), azaz Boldog Karácsonyt! Ha véletlenül Norvégia helyett Papua új Guineaban töltenénk az ünnepeket, akkor se keseredjünk, az alabbi linken megtaláljuk, hogyan köszöntsük a helyieket.
http://www.cyberwolfman.com/xmaslang.htm

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.