Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 29 
¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | "A stílus amit képviselünk piacképesség terén némi hátránnyal indul" – interjú a Pozvakowskival

"A stílus amit képviselünk piacképesség terén némi hátránnyal indul" – interjú a Pozvakowskival

ABC Tehetségkutató interjúsorozat, VII. rész

Rovat: Interjú | Felkerült: 2005. november 11., péntek

Az interjú sorozatunk következő részében a győri Pozvakowski zenekarból Darvas Ádám válaszolt a kérdéseimre. Kedvcsinálóként álljon itt, hogyan is néz egy Pozvakowski koncert, melynek leírását a zenekar oldalán találtam: A műsorszám lassan hömpölyög, halad előre, néha egyhelyben áll; a zenéből zaj, a zajból zene lesz. A produkció egy bizonyos atmoszférát sugároz magából, ami inkább helyzet, pillanat megragadása, mint történetek sorozata, ám a játék nem esik a melankólia unalmas csapdájába. Bármely pillanatban ráronthat a gyanútlan hallgatóra egy elszabadult free jazz téma, fülsértő zaj vagy hangsúlyos gitárzúgás.

Pozvakowski
Milyen érzéssel, milyen esélyekkel vágtatok bele a megmérettetésbe?
Vegyes érzéseink vannak az ilyen tehetségkutatókkal kapcsolatban. Volt már, hogy próbálkoztunk ilyesmivel. Érdekes volt amikor még 2001-ben Győrben vágtunk bele egy hasonló versenybe, mindenkit díjaztak valamivel, asszem kivéve minket. Aztán az ottani zsűriből valakinek mégis tetszett a dolog, és így kaptunk meghívást a Magyar Rádió egyik stúdiójába. Meglepő volt, mert tényleg nem nagyon tudtak velünk mit kezdeni. Az esélyekről csak annyit, hogy tisztában vagyunk vele, hogy nem kifejezetten a mi stílusunknak találták ki az ilyen versenyeket. Nagyon jól esett, hogy mégis a legjobb tíz közé választottak minket. Valahogy van egy olyan érzésem, hogy ez nem egy hagyományos tehetségkutató. És ez jó.

Most milyennek látjátok a helyzetetek a többi indulóval szemben?
Amikor először láttam a tíz továbbjutó nevét, egyből kutakodni kezdtem az információs szupersztrádán. Néhány név már ismerős is volt. Úgy látom, hogy a stílus, amit képviselünk piacképesség terén némi hátránnyal indul. Például mi vagyunk az egyetlen instrumentális zenekar. Mindegyikhez tudok kapcsolni egy jó körülhatárolható -arra a stílusra fogékony- közönséget. Ez talán nálunk nehezebb, ez egyébként is nagyon sok problémát okoz nekünk. Egy biztos, hogy szinte egytől-egyig komoly, karakteres produkciók ezek.

Véleményetek szerint mennyiben más ez a tehetségkutató a többi megmérettetéssel szemben? Láttok- e esélyt a külföldi érvényesülésre?
Érzek valamiféle más hozzáállást a szervezők részéről, például, hogy egyáltalán bekerültünk a legjobb tízbe. Ez mindenképp megkülönbözteti a többi hasonló megmérettetéstől. Valamint, hogy a zsűri és a közönség együtt dönt a végső eredményről.

Éreztek- e a külföldi színtéren valamiféle hátrányos megkülönböztetést azért, mert kelet- európai országban éltek?
Igen is, meg nem is. Többször volt szerencsénk játszani külföldön, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, amikor ott voltunk, soha nem éreztük azt, hogy zavarban kell lennünk kelet-európai mivoltunk miatt. Sokkal inkább, amikor ezek előzetes leszervezéséről volt szó. Sokszor nem igazán vesznek komolyan egy Magyarországról ajánlkozó zenekart.

Játszottatok már a gondolattal, hogy mi lesz veletek, ha megnyeritek a versenyt?
Szerintem aki azt mondja, hogy nem, az hazudik, vagy felesleges is volt elindulnia.

Szerintetek befolyásoló tényezőként van- e jelen az épp aktuális zenei trend?
Igen. Bár bízom benne, hogy annyira nem is.

Későbbi tervek? Koncertek, lemez, turné...
Jövő év elején elkészül az új lemezünk. Az anyag 90%-ig összeállt már. Természetesen ilyenkor kezdődik a pénzgyűjtés, miegymás. Ha kész, akkor irány külföld. Meghát nagyon szeretnénk végre jelen lenni a nyári fesztivál-szezonban, mert eddig nem számítottunk igazán fesztiválzenekarnak. Elég speciális dolog, amit csinálunk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak vegyük például azt, hogy a vetítés miatt nekünk sötétre van szükségünk és abba az idősávba már másfajta zenekarokat, szoktak berakni. Márciusban meghívást kaptunk Moszkvába, egy Avant Fesztivál nevű rendezvényre, ami nagy büszkeséggel tölt el minket...

Mit üzentek az olvasóknak?
Szerintem minden zenekar azt üzenné, hogy szavazzatok ránk...

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.