Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 29 
¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | "…több nagyszerű, bátran kijelenthetem, világszínvonalú zenekar van ebben a tízben…" – interjú a The Dethroners-szel

"…több nagyszerű, bátran kijelenthetem, világszínvonalú zenekar van ebben a tízben…" – interjú a The Dethroners-szel

ABC Tehetségkutató interjúsorozat, II. rész

Rovat: Interjú | Felkerült: 2005. november 3., csütörtök

Útjára indult hát az Austrian Band Contesten szereplő magyar bandák bemutatását célzó interjúsorozat, melynek soron következő kivallatottja a The Dethroners. Aki nem ismerné: a The Dethroners gothic zenekarként kezdte pályafutását még 1995-ben, The Art of Dethronement néven. A csapatban azóta számos változás történt úgy a tagság, mint a zene terén. Mára mondhatjuk, hogy egyéni izű komplex/progresszív metál muzsikát játszanak. Első nagylemezük - "Az ember tragédiája" - után teljes gőzzel dogoznak az új dalokon, mely az előzeteseket hallva még erősebb, még egyedibb, mint elődei. A kérdésekre Tóth Ádám (hegedű) válaszolt.

The Dethroners
Milyen érzéssel, milyen esélyekkel vágtatok bele a megmérettetésbe?
Ádám: kicsit más mezőnyre számítottunk, a BPRNR rendezés kapcsán. több nagyszerű, bátran kijelenthetem, világszínvonalú zenekar van ebben a tízben, szóval igen erős gárda gyűlt össze. mi mindent megteszünk a továbbjutás érdekében, igazából a csapattal nincsen gond, eléggé összeértünk már. a hamarosan felvételre kerülő második lemezről játszunk főleg, erősebbnek tartjuk ezeket a dalokat, mint a régieket.

Most milyennek látjátok a helyzetetek a többi indulóval szemben?
Ádám: mint az előbb említettem, sok nagyon jó ellenfél van. mi is szeretnénk továbbjutni.

Véleményetek szerint mennyiben más ez a tehetségkutató a többi megmérettetéssel szemben? Láttok-e esélyt a külföldi érvényesülésre?
Ádám: ellentétben sok hazai tehetségkutatóval, itt van esély külföldi színpadra jutni. szerintem ez már önmagában is komoly eredmény. pláne Bécsbe, ahol rengeteg jó koncert van. az mindenképp előnyünk, hogy mindig is angol nyelvű szövegeink voltak, így nincs nyelvi akadálya megérteni dalainkat. egyre több magyar zenekarnak sikerül bemutatkoznia a nemzetközi porondon, és mi tagadás, mi is nagyon örülnénk ennek. erre senkinek sincs sok esélye, de kitartóan és minőségi anyaggal kell próbákozni. meglátjuk.

Éreztek-e a külföldi színtéren valamiféle hátrányos megkülönböztetést azért, mert kelet-európai országból valóak vagytok?
Ádám: természetesen. itt főleg arra gondolok, hogy a kis független kiadók az általuk ismert, velük szoros kapcsolatban lévő bandákat támogatják, míg a nagykiadók számára egy ismeretlen kis csapat nem igazán vonzó. sőt, Magyarországon a rock/metal zene eleve jóval nagyobb hátrányban van, mint a környező, keleti blokk országaiban, egyszerűen fehér folt ez a terület.

Játszottatok már a gondolattal, hogy mi lesz veletek, ha megnyeritek a versenyt?
Ádám: persze, kósza ötletként megfordult a fejünkben. de ne felejtsük el, hogyha kijutunk Bécsbe, akkor még csak a negyeddöntőn veszünk részt. szerintem sokkal többet számít a megmérettetés külföldi bandákkal, valamint megmutatni, hogy a magyar zenekarokat nem szabad leírni a jövőben.

És ha nem?
Ádám: így is, úgy is felvesszük a második lemezt, remélhetőleg sikerül megszereznünk a megpályázott PANKKK támogatást, az nagyon sokat segítene. ugyanúgy koncertezünk tovább, persze előtte véglegesítjük az új számokat. és kiépítjük azt a saját kis stúdiót, ahol majd más csapatokkal szeretnénk együtt dolgozni felvételeken.

Mi a véleményetek a többi indulóról? Mik a kilátások egy ilyen széles műfajú skálán?
Ádám: előbb említettem, a mezőny műfajoktól függetlenül nagyon erős. felesleges kilátásokon, esélyeken gondolkozni. azt kell tenni, ami minden banda kötelessége, ha színpadra lép: a legjobbat kell nyújtani és együtt kell élvezni a konceretet a közönséggel.

Szerintetek befolyásoló tényezőként van-e jelen az épp aktuális zenei trend?
Ádám: a zsüri névsorát végig olvasva egyértelmű, hogy nem. ami a közönség szavazatait illeti - nagyon örülök, hogy a közönség ekkora arányban beleszólhat a végeredménybe - biztos, hogy befolyásolják ilyen téren az eredményt, de ezzel különösebben nem foglalkozunk.

Későbbi tervek? Koncertek, lemez, turné...
Ádám: maradjunk meg a magyar realitásoknál :D befejezzük a második lemez dalait, majd a saját stúdiónkban felrántjuk az egészet, utána pedig koncertezünk és külföldre is merészkedünk, terjesztéssel is próbálkozunk. természetesen igyekszünk előnyt kovácsolni az utóbbi időben megismert külföldi zenészek biztató véleményéből és segítőkészségéből. de mindennek eljön az ideje, mi pedig nem vagyunk egy sietős zenekar.

Kapcsolódó zenekarok:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.