Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 06 
¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | A változatosság kedvéért

A változatosság kedvéért

Sziget 2008. augusztus 11. 12. 13-18

Rovat: Hírek | Felkerült: 2008. június 5., csütörtök

1993 óta a Sziget a változatos szórakozás szimbóluma, egy feledhetetlen kultúrkirándulás. A Sziget mára már egy erős kulturális márka is, mely komoly pozíciót szerzett a nemzetközi fesztiválpiacon. Kedvenc fesztiválunk idén augusztus 11-én a Magyar Dal Napjával, augusztus 12-én egy nulladik napi Iron Maiden koncerttel és 13-18-ig pedig a megszokott változatossággal, 60 helyszínen napi 200 programmal várja a látogatókat

A Sziget nemzetközi mércével mérve is az európai topfesztiválok között van, s szerte világban viszi jóhírét az országnak és a fővárosnak. Két éve nem kér, és nem kap állami támogatást, viszont 1,5 milliárd Ft hasznot termel az országnak, mindezeken túl jelentős turisztikai és egyéb gazdasági hozadéka is van. S nem utolsó sorban olyan kulturális értékeket, izgalmas programokat hoz el a hazai közönségnek, melyeket csak itt van alkalmuk élvezni. Jelentőség ide, kulturális misszió oda, vannak, kik ellehetetleníteni akarják a Szigetet, mondván kibírhatatlanul hangos, mások – jó magyar szokás szerint - folytonosan fanyalognak, hogy túl drága. Előbbieknek megnyugtatásul, túl azon, hogy két nappal rövidebb lesz idén a fesztivál, olyan új zajvédő-technológiákat vezetnek be idén a szervezők, melyek még hallkabbá teszik az - amúgy a kerületek környezeti zaja által elnyomott - kiszűrődő Sziget „zajt”.

A drágállókkal pedig számoljunk együtt: durva számítással egy teljesárú ottalvós bérlettel bíró látogatónak – miután naponta 200 program van a Szigeten – egy program 37 forint 50 fillérbe kerül. Ez nyilván túlzás, hisz nem lehetünk ott minden programon, de a felmérsekből kiderül, hogy egy napi látogató 9-10órát tölt kint a Szigeten, ezalat átlagban 5-6 programot tekint meg. Ez azt jelenti, hogy a Szigeten egy koncert cca 1400 forintba kerül, ami nemcsak a külföldi, de a magyar zenekarokat tekintve is igencsak olcsó.

Vagy nézzük más oldalról: egy fővárosi szólókoncert (mondjuk a BS-ben) – külföldi fellépő esetében - manapság átlagárban 12-13.000 forint. Ha valaki egy nemzetközi sztárra kíváncsi, miatta jön ki napijeggyel a Szigetre, ő is 8000 forintból megússza, nem beszélve, hogy egy hazamenős bérlettel – csupán napi egy koncertet számolva – 6000 forintból van meg egy koncert. És nem is akármilyen! Bárhogy számoljuk, a Szigeten még mindig a legolcsóbban jutunk kedvenc zenekarainkhoz. A fanyalgók azt sem veszik számításba, hogy szerte európában hasonló fesztiválra sokkal drágábban lehet bejutni, a Sziget világviszonylatban is jelentős kínálattal bír és a nemzetközi fesztiválokat tekintve átlagban a felébe kerül. Azt sem veszik figyelembe, hogy a zenekarok nem jönnek olcsóbban a Szigtere csak azért, mert itt alacsonyabb az átlagkereset, mint mondjuk Dániában, s a technika sem lesz ezért olcsóbb. A Sziget ennek ellenére még mindig igyekszik a magyar lakosok péztárcájához igazodni. Teheti ezt egyrészt a szponzori támogatások miatt, másrészt, mert a helyszínért nem kell fizetni. Az idei alkalommal, a fesztivál lerövidítése azt is lehetővé tette, hogy a tavalyihoz képest nem kellett jegyárat emelni.

Jegyárak:
Ottalvós bérlet: 37.500. Ezért jár egy nulladik és egy mínusz egyedik nap is. A fesztivál öt napjára szól a hazamenős bérlet, ami 30.000 forintba kerül. Napijegy a fesztivál öt napján és a nulladik napon 8.000 Ft. A mínusz egyediken, azaz a Magyar Dal Napján 2.500 ft lesz a beugró.

SZIGET 2008 PROGRAMHELYSZÍNEK

NAGYSZÍNPAD

Mínusz egyedik.
Magyar dal ünnepe egy egyszeri, monsterkoncerttel melegíti be idén a Szigetre érkezőket. A magyar könnyűzenei kultúra, a dalszerzők és előadók több évtizede nem tapasztalt összefogásának ad teret augusztus 11-én, a Sziget mínusz egyedik napján, a Hajógyári Szigeten. A fesztivál Nagyszínpadán délután 4-kor kezdődő monstrekoncerten az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének emblematikus szerzeményeiből hangzik majd el egy hétórás válogatás, olyan ünnepi hangulatot teremtve, ahol a „magyar dal” áll középpontban.

Nulladik
Kontinenseket átívelő Iron Maiden koncertturné egyik állomása lesz az idei Sziget. A nulladik napon a legendás zenekart Steve Harris lánya, Lauren Harris és zenekara vezeti föl a Nagyszínpadon.

Rövidebb, de erősebb programot ígértek idén a szervezők. És lám, a Nagyszínpad kínálata felülmúl minden eddigi kínálatot olyannyira, hogy az idei felhozatalban több olyan fellépő is van, kik szerte a világban headlinerként lépnek fel különböző fesztiválokon, s a Szigeten már csak korábbi sávokban volt nekik hely. Idén a sztársorban olyan zenekarokat köszönthetünk, mint a The Kooks, a Jamiroquai, a Sex Pistols, az R.E.M vagy a The Killers. Jön továbbá – korábbi sávban - a Kaiser Chiefs, az utóbbi évek brit gitárzenei felhozatalának egyik legszellemesebb, legslágeresebb és egész biztosan egyik legsikeresebb zenekara. Itt köszönthetjük Serj Tankiant, a világ egyik legkeresettebb rockzenekarának, az eklektikus System Of A Downnak frontemberét. Még korábbi sávban lép színpadra az anyai ágon magyar származású kanadai-amerikai Alanis Morissette, az elmúlt bő tíz esztendő egyik legfontosabb és legsikeresebb énekesnője. Vele egy sorban énekel a Moloko énekesnője, az ír származású Róisín Murphy. És jön a '00-ás évek egyik legnagyobb hatású interkontinentális popszupersztárja, a Babyshambles. Szintén a Nagyszínpadon, a délutáni sávban lép a Flogging Molly, az egyik olyan alapzenekar, amely punk-rock alapokon revitalizálta az ír folkzenét. A Pendulum drum and bass-rock-electronica címkéjükkel körbejárták a világot Amerikától Sanghajig, hol dj-szettjükkel, hol zenekari felállásban, így büszkén jelenthetjük be a Pendulum Live-ot a Sziget 2008 Nagyszínpadán. Újra itt a Die Ärzte, mely vitathatatlanul a legnépszerűbb koncertező német punk-rockzenekar. A Nagyszínpadon köszönthetjük Európa legismertebb deszkáspunk-zenekarát, a Millencolint. És egy szupertorkú francia rockénekesnőt is köszönthetünk az idei Sziget Nagyszínpadán. Ő Mademoiselle K, akinek első nagylemeze Ça Me vexe (Hát ez felhúz) címmel robban a köztudatba. Érkezik hozzánk a pittsburgh-i Anti-Flag, mely a kilencvenes évek óta viszi tovább az Exploited vagy a Circle Jerks meglehetősen radikális szemléletmódot. Jön a rotterdami illetőségű, de karib-szigeteki ősökkel is rendelkező művész, Ziggi. Az aktuális brit indie gitárpop-színtér egyik legfelkapottabb zenekara, a Wombats szintén a Sziget vendége lesz idén és fellép a seattle-i Presidents Of The United States Of America, azaz a PUSA, a power pop mókamesterei. A nemzetközi felhozatal mellett az idei Sziget nagyszínpadán lép fel a Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a PASO, Kispál és a Borz valamint a Tankcsapda. És mégegy: Tizennyolc éve nem láthattuk színpadon, idén azonban két koncerttel is megörvendezteti rajongóit az Ultra Rock Hírügynökség, azaz az URH. Július 5-én a VOLT fesztivál, augusztusban a Sziget Nagyszínpadán hallhatjuk újra az 1980-ban alakult, mindössze fél évig létezett zenekart, mely azonban alapjaiban határozta meg a nyolcvanas években kibontakozó magyar underground szcéna irányvonalát.

iWiW VILÁGZENEI NAGYSZÍNPAD
Az ínyenc hazai kínálat mellett műfaj legnagyobb nemzetközi neveit vonultatja fel idén is ez a helyszín. Az első napon Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band índítja a sort. Balogh Kálmán – tizenöt éve működő – cimbalomzenekara éppolyan nyitott az európai és balkáni vokális és instrumentális cigányzenék, mint a dzsessz előtt. • Az észak-spanyolországi Galícia a dudások hazája, onnan érkezik minden idők egyik legboszorkányosabb kopasz énekesnője, Mercedes Peón. • A Leningrad együttes a kilencvenes évek végén bukkant fel a szentpétervári és moszkvai klubokban, s szinte pillanatok alatt padlót fogott tőle a birodalom. A XXI. század orosz undergroundjának egy csapásra Leningrad lett a neve. • A nigériai Seun Kuti – a nyugat-afrikai joruba ritmusokat funkkal és dzsesszel ötvöző afrobeat irányzatot megteremtő – Fela Kuti legkisebb fia. Kilencéves korától vokalistaként szerepelt Fela Egypt 80 nevű zenekarában, s közben zongorázni és szaxofonozni tanult. Tizenöt éves volt, amikor Fela meghalt 1997-ben, s akkor az ő feladata és küldetése lett, hogy az apja szellemében tovább működtesse a tizennyolc tagú zenekart.

A második napon a Fanfara Tirana, a világszerte népszerű balkáni rezeshullám legfrissebb nemzetközi durranása kezdi a koncerteket. Eltérően a hagyományos, apáról fiúra szálló falusi rezesbandák esetétől, ezt egyfajta kísérletként hozta össze néhány vállalkozó kedvű fiatal, akik arra kérték Tirana legismertebb veterán énekesét, hogy csatlakozzon hozzájuk. Hysni Zela énekével a Fanfara Tirana muzsikája így nem kevesebbre lett képes, mint hogy mindent tudjon a balkáni tüzes-pörgős tánczenéről. • Az Alamaailman Vasarat súlyos, brutális és halálpontos instrumentális etnopunk Helsinkiből. Fúvósokkal, két csellistával, dobbal és billentyűvel – Az alvilág kalapácsai névhez méltón. • A mali Rokia Traoré 1997-ben, a francia rádió tehetségkutató versenyén tűnt fel, annak nyerteseként vehette fel a ’98-ban megjelenő Mouneissa című lemezét. Két évvel később, amikor a Wanita című albuma kijött, Rokia már a legfényesebb nyugat-afrikai csillagok közé tartozott, és helyét-rangját csak megerősítette, hogy a 2003-as Bowmboi című albumán a Kronos Quartet is a közreműködők közé tartozott. • Ky-Mani Marley, a reggae-ikon Bob Marley és az asztalitenisz-csillag Anita Belnavis egyetlen közös gyermeke. A roots reggae atyai öröksége és a kilencvenes évek közepének elektronikus tánczenei stílusai egyaránt meghatározták Ky-Mani első szárnycsapásait. Az áttörést azonban az 1999-es The Journey és a 2001-es Many More Roads jelentette – ez utóbbit Grammy-díjra is jelölték az év legjobb reggae-lemezeként.

A Szigte hatmadik napján Tradícionális ír muzsika melegíti be a közönséget. Az észak-írországi Altan együttes a tradicionális ír muzsika éppoly megkerülhetetlen képviselője, mint a Chieftains vagy a Clannad. A Donegal megyei – két hegedűre és harmonikára épülő – zenei hagyományt buzukival és gitárral felfrissítő zenekar őse a nyolcvanas évek elején indult Ragaime volt, melynek Ceol Aduaidh című lemezén Enya is közreműködött. • A magyar és balkáni népzene, illetve az experimentális rock felől egyaránt megközelíthető Barbaro húszéves története éppolyan gazdag kirívó sikerekben, mint hullámvölgyekben. A Barbaro az a zenekar, amely a korát messze megelőzve játszott progresszív etnorockot, a műfaji és a földrajzi határokon túlmutató világzenét. Fogadtatásának kettősségét, tanúsítja az is, hogy első lemeze, az 1990-es Barbaro a mai napig nem jelent meg CD-n, miközben a magyarországi könnyűzene egyik kultikus darabjaként tíz-húszezer forintos áron cserél gazdát a piacon. Ami pedig a Világzenei Nagyszínpadon várható a Barbarótól, az húszéves történetének maradéktalan megünneplése, a Both-Cziránku-Herpai-Zsoldos négyes mellett két őstag, Tzortzoglou Georgios és Nikola Parov közreműködésével. • Jó tíz éve annak, hogy az orientális etno-techno alapzenekarának számító angol Transglobal Underground és énekesnője, Natacha Atlas külön utakon jár, de legalábbis külön utakon koncertezik. Külön-külön a Szigeten is megfordultak, ilyen azonban még nem volt: a Világzenei Nagyszínpad kezdeményezésére most újra együtt lépnek fel. •
Mory Kante 1950-ben született Guineában, apai és anyai ágon egyaránt legendás griot családban. 2004-ben Sabou címmel egy tisztán akusztikus, a nyugat-afrikai zenei hagyományhoz minden korábbi lemezénél közelebb álló anyagot vett fel. 2005-ben be is mutatta ezt a Világzenei Nagyszínpadon, úgyhogy az idei nyárra mást tartogat: a Yeke Yeke robbanásának huszadik évfordulóját ünnepelve – „Yeke Yeke Anniversary Tour” címmel – olyan zenekart szervezett, illetve olyan repertoárt állított össze, mellyel az „afrodiszkó” fénykorát idézi meg. •
A negyedik nap: Magyarországon minden további nélkül kultzenekarnak számít már az örmény származású, moszkvai illetőségű Deti Picasso zenekar. Telt házas koncertek sokasága, közös munkák a Másfél együttessel és Grencsó Istvánnal mesélhetnének erről. A tízéves múltra visszatekintő zenekar örmény etnorockot játszik – mit játszik: zúz… Bármiféle fáradtnak tűnő, bevett klisé nélkül. • Fennállása harmincöt esztendeje alatt a Muzsikás együttes világszerte bebizonyította, hogy a magyar népzene azonos értékű az egyetemes kultúra bármely más zenei műfajával. Ausztráliától Japánig, Dél-Afrikától Észak-Amerikáig, Új-Zélandtól Angliáig olyan rangos koncerttermekben lépett fel, mint a Royal Festival Hall, a Queen Elisabeth Hall, a Théatre de Ville, a Concertgebouw vagy a Carnegie Hall. A Szigeten ezúttal kalotaszegi zenészek és táncosok társaságában muzsikál a Muzsikás. • A nápolyi szaxofonos-énekes Enzo Avitabile pályafutása lassan huszonöt éves múltra tekint vissza. Olaszország legrangosabb ütõegyüttese hordókat és dézsákat püföl, amiként apáról fiúra szállt ez a hagyomány: ahogy az õsidõkben a parasztok ütötték, hogy elűzzék a gonosz szellemeket a földjükrõl. Ami pedig a melódiákat illeti, azért számos pengetős: mandolinos, gitáros, mandocsellós kolléga felel, no és ugye Avitabile kiváló szaxofonjáról és ellenállhatatlanul rekedtes-meleg hangjáról sem feledkezhetünk meg. • Goran Bregovic szerb és horvát szülők házasságából született Szarajevóban, 1950-ben. Első sikereit a legendás – 1974-től 1989-ig működő – Bijelo Dugme etnorockzenekar tagjaként érte el, mely tucatnyi albumot jelentetett meg, míg a jugoszláviai háború közeledtekor fel nem bomlott. Bregovic ekkor kezdett filmzenéket írni, filmrendező barátja, Emir Kusturica biztatására. Bregovic utolsó lemeze, a Karmen with a Happy End 2007-ben jelent meg, azonos című operájának zeneanyagaként. A Szigetre azonban nem a Karmennel, hanem legújabb produkciójával, az Alcohollal érkezik Menyegzői és temetési zenekara társaságában – ám olyan dalokkal, amiket még nem hallottunk tőle: a Bijelo Dugme újrahangszerelt slágereivel.
…és az ötödik napon: a lassan két évtizedes múltra visszatekintő Csík zenekar sokáig az erdélyi és magyarországi paraszti muzsika tradicionális előadásával jeleskedett. Be sok eső, be sok sár című koncertlemezük ennek a szellemében készült. Három évvel ezelőtt azonban nagyot lépett a zenekar: a Senki nem ért semmit című albumuk egy más fajta gondolkodásmód előtt is megnyílt. Mondhatni: megszületett a magyar tradicionális-alternatív rocketno. S mi több, idén ez egy újabb Csík-csapással gyarapodott: az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… albumon még egy Kispál-feldolgozás és egy Quimby-darab is hallható. Ezekből hallhatunk egy csokorral, Dresch Mihály, Lovasi András és Ferenczi György közreműködésével. •Az N&SK Saint Etienne-i zenekar az orosz Leningrad francia párja: elképesztő energia, féktelen bulifíling, zeneileg pedig a punk és a ska ötvözése jellemzi – megtoldva persze a magukra valamit is adó francia bandák szenvedélyes sanzon-hagyományáva. •Tíz évvel ezelőtt alakult meg, s immár kilencedik éve elválaszthatatlan a Sziget Világzenei Nagyszínpadától a Besh o droM. Melynek pályafutása során gyakran módosult – kivált az énekesnők frontján – a felállása, de tény, ami tény: akiket vonzanak a tüzes égtájak, a rezes szólók és a szilaj ritmusok, azok a zenekar balkáni és magyar népzenei feldolgozásaitól koncerten és lemezen mindig is megkapták a magukét. • Az 1936-ban Jamaicában született Lee „Scrath” Perry a reggae és a dub egyik alapintézménye. A Szigetre Adrian Sherwooddal érkezik, ami a reggae- és dub-színtér univerzális hívei számára egyaránt különleges alkalom és ritka csemege.

MasterCard PARTY ARÉNA
A Sziget legnagyobb sátrában, az elektronikus tánczene központjában, a Party Arénában nem kisebb neveket várhatunk idén, mint Justice. A francia elektró jelenleg a létező legkúlabb dolog a popvilágban: a Daft Punk után a két grafikus-barát, Gaspard Augé és Xavier de Rosnay 2003-ban készítette el első remixét a Simian Never Be Alone című számára. Ez a siker (és a sikert támogató Ed Banger kiadó jóvoltából) azóta exponenciálisan növekszik: először a We Are Your Friends elmebeteg videóklipje keltett további feltűnést, majd számos remix olyan előadóknak, mint Britney Spears, Fatboy Slim vagy a Daft Punk, végül hosszas várakozás után 2007-ben boltokba került a Justice debütáló „†” (Cross) című albuma, mellyel a két zenész minden létező díjat besöpört. A Stress vagy a D.A.N.C.E. arcba vágóan hatásvadász, ám igen-igen szórakoztató elektronikus tánczenéje ma minden házibuli csúcspontja, mint ahogy az idei Sziget egyik kihagyhatatlan fő tánczenei attrakciója is!

Jön továbbá Carl Cox, aki fiatal kora óta hivatásos Dj, zenei nagykövet, az acid house veteránja, a techno bajnoka. • Itt játszik még a holland szupersztár Ferry Corsten, akinek bérelt helye van a világ top 10 DJ-i között. • 1998-ban találkozhattunk először DJ Observer nevével, akit újoncként az AUSTRIAN TECHNO AWARD-on a „Legjobb hazai DJ” kategóriában jelölték, ahol újoncként a 3. helyet szerezte meg. • Jack de Marseille az utóbbi években a világ legjobb DJ-i közé sorolható. Az összes neves európai klub után végre az amerikai kontinenst is meghódította. • Lucca élvonalbeli női DJ és európa-szerte a techno first lady-jeként ismerik, és készen áll arra, hogy a világ legnagyobb női lemezlovasa legyen. • A dijoni Pascal Arbez-Nicolas bemutatkozó Vitalic-albumával nem kis elismerést vívott ki magának, a nemzetközi zenei sajtó és a közönség egyaránt leborult előtte. • A Saul Milton és Will Kennard alkotta londoni drumandbass duó a kilencvenes évek óta forog a drum and bass világában. Kezdetben külön futottak be helyi karriert, majd a Chase & Status sztori 2004-ben egy remix-szel kezdődött. Szettjeikben az elektronikus zene legizgalmasabb irányzatait (garage, ragga, breakbeat) keverik. • A Metalheadz egyik legismertebb DJ-je 11 éves kora óta szívta magába az utcai kultúrát. Eleinte a hip hop és az electro érintette meg, később természetesen az acid house, de mivel a hip-hop óta imádta a breakeket, ezért a hardcore, később a jungle szippantotta magába. A DJ ismertsége 2002-ben ugrott óriásit, amikor a BBC új adóján, a 1XTRA-n ő kapta meg az egyik drum and bass műsort. Bailey a mai napig a Metalheadz rezidense, és a jellegzetes, metalheadzes hangzás zászlóvívője. •Itt lesz továbbá osztrák Philipp M. Straub, ki már több ízben járt a Hyperspace-en valamint az angol páros T.C. & Mc Jakes.

HAMMERWORLD SZÍNPAD
A HammerWorld Színpad a Szigeten idén új helyre és jobb hangszigetelésű sátorba kerül. A programot tekintve igazán nem lehet panasz, hiszen a hazai mellett, megint nagyon erős nemzetközi felhozatal várható. Itt lesz az utóbbi évek legérdekesebb és legfigyelemreméltóbb metál projektje a német Avantasia, melyet Tobias Sammet, az Edguy énekese hozott össze, Amerika legismertebb metálzenekara, az Iced Earth, a finn metál-vonósnégyes az Apocalyptica, a szintén amerikai 1981-ben alakult trash-metál Exodus, amely csapatból Kirk Hammett, a Metallica énekese eredetileg indult, a svéd, okos újmetált játsszó Meshuggah, vagy a New York-i hardcore-t és trash-t ötvöző Pro Pain. Az idézőjelben ’kisebb’ neveket pedig Németországból a Dew-Scented és a Lacrimas Profundere, Dániából a Volbeat, Svédországból a Sabaton, Kanadából a 3 Inches of Blood, Franciaországból pedig a Punish Yourself, a Mass Hysteria és The Eths jelentik az idei programban. És jön a A brit Carcass, aki ahhoz a maroknyi bandához tartozik, melyek a death-grind műfaj megszületéséért

CONVERSE WAN2 SZÍNPAD
A Converse wan2 Színpad nem csak a nevét, hanem a méretét tekintve is változik idén, hiszen az elmúlt évek folyamatos telházából tanulva, jócskán megnöveljük a sátrat, de tratjuk a már jól megszokott színvonalat. Ehhez mérten (is) naponta három nemzetközi zenekart hívtunk, a hazai élvonal mellé. A legnagyobb nevek közé tartozik az amerikai kultikus hiphop zenekar, a Delinquent Habits, a 2006-ban a meduzában fergeteges koncertet adó és idén új lemezzel jelentkező holland funk, break zenekar, a Kraak & Smaak, a kanadai dögös rockzenét játsszó Danko Jones, a ska-t, jazzel őrületesen ötvöző New York Ska Jazz Ensemble, a kedves-bizarr-vicces-felkavaró, igazi new-york-i zenét játsszó Adam Green és annak a bizonyos cégnek a televízióját reklámozó, színes labdás, kisfilm aláfestő zenéjének előadója, a svéd José Gonzalez. És ez még nem minden, hiszen lesz itt francia és holland hiphop zenekar, a Hocus Pocus és a Pete Philly & Perquisite, hazai klubokat, utcákat már régóta hódító Les Touffes Krétiennes, spanyol ska-punk, a Che Sudaka, izraeli power rock trio, az Izabo, amerikai származású, de Franciaországban élő és ott szupersztárnak számító, folk-jazz-pop énekesnő, Brisa Roché és Hollandia két legnépszerűbb friss, elektronikus, pop-rock zenekara a Moke és a Voicst is. A már említett magyar élvonalt, a Žagar and The Underground Divas, a neo, a Bootsie Quartet, a Másfél, a ColorStar és természetesen, az évek óta a wan2 zárókoncertjét adó Korai Öröm.

A legtehetségesebb feltörekvő banda a Converse WAN2 deszkáin
2008 az ünnep éve a Converse-nél, nem hiába, hiszen fennállásának 100. évfordulóját ünnepli. A Converse a Szigeten dübörög. Converse-ben járni mindenütt, mindenkinek ugyanazt jelenti, titkos összekacsintás, nekem is tornacipőm van. A Converse egy évszázad alatt popkulturális ikonná vált, megváltoztatta a történelmet és felrúgta a status quot. A Converse a Szigeten is ünnepli eredetiségét. A helyszín, a korábbi WAN2 sátor, idén újrakeresztelve, de a megszokott stílusban dübörög tovább Converse WAN2 Színpad néven. A Converse nagyra értékeli a tehetséget, inspirálja azt, így egy szerencsés feltörekvő banda lehetőséget kap, hogy a Converse deszkáin mutassa meg magát és elinduljon a világhír felé. Június 12. és augusztus 12. között bármely upcoming zenekar feltöltheti legjobb zeneszámát, portfólióját a Converse weboldalára (www.converse.hu) és csak a közönségen múlik, hogy melyik csapat jut fel a színpadra, ugyanis a legtöbb szavazatot kapott banda a Converse WAN2 színpad egyik fellépője lesz.

Klubrádió JAZZ SZÍNPAD
A Jazz Színpad programja idén felfogható a nagybetűs zenei szabadság kinyilatkoztatásának: a megszokott formáktól való elrugaszkodás szándéka legalább annyira összekapcsolja a színpadon fellépő produkciókat, mint a jazzes harmóniavilág. Bár a jazz műfaja majd’ száz éve egyet jelent a zenei haladással, valamennyi idősík, a múlt, a jelen és a jövő hangzásvilága, külföldi és hazai sztárjai egyaránt jelen vannak a programban - a Sziget Fesztivál sokszínűséget hirdető szellemiségéhez méltó módon.
Hallható és látható lesz a Rhoda Scott (USA), a Hammond orgona idén hetven (!!!) éves királynője, aki még ma is tinédzsereket meghazudtoló energiával és szenvedéllyel játssza klasszikus dzsessz-sztenderdektől a gospeleken és a spirituálékon keresztül blues-okig terjedő műsorát. Hasonló izgalommal várjuk Maceo Parker (USA) érkezését. Maceo körülbelül az a funk zenének, mint Jimmy Page a rocknak, vagy Karl Bartos a technónak: orákulum, keresztapa, de legrosszabb esetben is minimum szülészorvos. James Brown zenekarának tagja, rengeteg slágerének szerzője, manapság Prince zenekarának oszlopa. Szólóban is sikeres, élő koncertjei lehengerlőek. A múltban, a jelenben és a jövőben párhuzamosan élő és alkotó Da-Taz (Fr) funk, elektro, triphop és némi breakbeat elegyét játssza, a már jól megszokott francia lazasággal és eleganciával. A jövő jeleit leghatékonyabban a szintén francia Sayag Jazz Machine (Fr) erősíti fel: mint egyfajta sűrű, egzotikus ételben a fűszerek, úgy áll össze zenéjükben drum and bass, hiphop, swing, rhythm and blues, bebop, valamint hozzá hol finom, hol sokkoló filmvetítés (a VJ itt bizony ugyanolyan rendű és rangú zenekari tag, mint a szaxofonos). 2005 nagy felfedezettje volt franciahonban a Smooth (Fr) zenekar. A saját hangzását elektro-soulként definiáló csapat friss, üde színfolt a zenei univerzumban: súlyos funk-, latin- és hiphop ritmusok, pedál-funky, filmzenés vonósbetétek, lazán eldarált szövegek, mesterien kezelt Fender Rhodes elekromos zongora. Vladimir Cetkar (USA) smooth-jazz gitáros Macedóniából érkezett az USÁ-ba 1996-ban, ekkor kezdte tanulmányait a bostoni Berklee-n. Diploma után New Yorkba költözött, ahol nem más, mint George Benson vette szárnyai alá, akinek a hatása a mai napig érződik: ennél jobban gitározni és scattelni bizony nem sok embert hallottunk mostanában
Pár szót a hazai fellépőkről. A Budapest Bár városi cigány folk / jazz hangszerelésben játszik 1930-as évekbeli sanzonokat, a mikrofonnál olyan sztárokkal, mint Frenk, Keleti András (Colorstar), Kiss Erzsi (Egy Kis Erzsi Zene, Erik Sumo), Kollár – Klemencz László (Kistehén tánczenekar), Lovasi András (Kispál és a Borz), Németh Juci, Ruttkai Bori (Specko Jedno), Szalóki Ági és Szűcs Krisztián (HS7). A Barabás Lőrinc Eklektric üstökösként robbant be a köztudatba. A csapat amellett, hogy a közönség több évtizedes kimondatlan vágyát fogalmazza meg a zene nyelvén -„táncoljunk élvezetes jazzes dalokra.Harcsa Veronika szintén nemrég került a figyelem középpontjába: egy évvel ezelőtt még tele kellett írni a róla szóló írásokat mindenféle hivatkozásokkal egyéb szerepléseire (Eric Sumo Band, 9:30, OFF, PASO, stb.), ma azonban már hivatkozási alap. „Too early” című dala vezette az MR2-Petőfi playlistjét, májusban Japánban turnézott, klubkoncertjeire hetekre előre elfogynak a jegyek… Veronika huszonöt évesen ült fel lazán és könnyedén a magyar jazz királynői trónszékére, amely hosszú évek óta volt betöltetlen. Az új helyszínen található színpad és az őt körülvevő különleges helyszínek (Luminárium, Logikai Sátor) alkotta új „városrész” reményeink szerint egyfajta törzshellyé növi ki magát a különleges, egyedi élményekre vágyó, nyitott Szigetlakók körében.

ARANY ÁSZOK SZÍNPAD
Az idei Arany Ászok Színpad programja idén is erősre sikerült, hiszen a hazai pop-rock élet színe-java lép fel ezen a helyszínen. Nevezhetnénk a helyszínt akár a Sziget magyar Nagyszínpadának is, hiszen az itt fellépő zenekarok mindegyike nagy népszerűségnek örvend hazánkban, melyet misem bizonyíthat jobban, mint a teltházas koncertek az ország szinte bármely pontján. A program ismét a Nagyszínpad után közvetlenül, 23.00-kor kezdődik és hajnalig tart. Olyan nevekkel találkozhat itt a közönség, mint az immáron nemzetközi (Hollandia, USA, stb) sikerekkel is büszkélkedhető Kistehén Zenekar, a Péterfy Bori & Love Band, amely az Amorf Ördögökből ismert zenészek hatalmas hazai sikereket elérő épphogy egy éves formációja, a már bizony 10 éve létező és működő Zanzibar zenekar, a Heaven Street Seven gitárpopzenekar, vagy a sok stílust ötvöző Kowalsky meg a Vega. Itt lép fel idén hazánk elsőszámú reggea zenekara, a Ladánybene 27, a fülbemászó slágergyár, a Magna Cum Laude, a háromtagú, energikus Supernem, Czutor Zoli ’új’ zenekara a Belmondo és a Sziget atyja, Sziámi is. Az Animal Cannibals különleges produkcióval készül, hiszen vendégeik a Hősök és Mc Gőz lesznek. Az Anna & The Barbies produkciót is láthatjuk végre a Szigeten is, akiknek új klippje és albuma idén jelent meg. Az F.O. System-ből és a Sex Action-ből ismert, legendás gitáros-énekes Mátyás Attila is itt lép fel zenekarával. Eljön hozzánk az ’eredeti gengszter’ Dopeman és csapata is és görög származású, szonoki fiatalember, Cozombolis.

2008-ban ismét az Arany Ászok márka a Sziget egyik névadó szponzora. A selymes ízű Arany Ászok idén is több helyszínen, látványos, szórakoztató programokkal várja a szigetlakókat és az alkalmi kilátogatókat, de természetesen már júliustól kezdődően a Sziget áll az Arany Ászok image kommunikációjának középpontjában: július 1-től látható Szigetes reklámfilmünk, illetve ekkor indul nagyszabású országos nyereményakciónk is, mellyel minden fogyasztónk nyer!
Az, hogy a helyszínen mi fog történni, még hétpecsétes titok, de annyit előzetesen elárulhatunk, hogy a piros Arany Ászok sisakot mindenki feltétlenül hozza magával a Szigetre! Szükségetek lesz rá!
Csapolt kínálat: Arany Ászok és Dreher Classic
Dobozos kínálat: Arany Ászok, Dreher Classic és Pilsner Urquell
Üveges kínálat: Arany Ászok alkoholmentes korsóban kiszolgálva


MR2 SZÍNPAD
Az MR2-Petőfi Rádió, az elmúlt év során, szép számban talált rá olyan hazai előadókra, akik rövid időn belül országos kedvencekké váltak. Az adó fontosnak tartja, hogy az arra érdemes hazai produkciókat minél több csatornán juttassa el közönségéhez. A rádiós játszás mellett, az MR2 eddig egy országos turnéval és egy, kizárólag hazai dalokat tartalmazó válogatás cd–vel segített abban, hogy a rajongók közelebb kerülhessenek kedvenceikhez. A következő lépés ezen zenekarok, előadók legnagyobb nyári fesztiválokon való bemutatása. A Sziget 2008 fesztiválon, az MR2 színpadon, öt nap alatt harminc, az MR2-Petőfi Rádióból is ismert előadó mutatja majd meg, hogy mit tud élőben.
A koncertek már délután négykor elkezdődnek és este tizenegyig tartanak majd. Az MR2 színpadon fellép többek közt a Kaukázus a The Carbonfools, Takács Eszter, CopyCon, a Suhancos, a Vad Fruttik, a The Moog, a Katan, a Hollywoodoo, az Amber Smith és a Pál Utcai Fiúk.
A koncertek után olyan ismert zenészek pakolják majd a lemezeket, akiket nem, vagy csak ritkán láthatunk a lemezjátszók környezetében. www.mr2-petofi.hu

A38 SZÍNPAD
A Sziget új programhelyszine az A38 Színpad lesz, amely az immáron öt éve töretlen sikerrel működő, pesti körökben csak ’a hajó’-nak nevezett fővárosi klub, a szervezői által összeállított programmal jelentkezik a fesztiválon. Az A38 olyan hazai és nemzetközi zeneklarokat hívtott meg a Szigetre, akik ’a hajó’ ízlésvilágának megfelelnek, és akik közül többen már sikeres koncertet adtak náluk. A kelet-, és középeurópai zenekarok népszerüsítésére, a Sziget által tavaly indított kezdeményezés folytatását idén az A38 Színpad szervezőire bíztuk, akik nem okoztak csalódást, mert a magyar és nyugat-európia program mellett ezen a téren is nagyon erős programot hoztak össze. www.a38.hu
A magyarok közül itt lesz a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Brains, az Anima Sound System és az Erik Sumo Band is.
Nemzetközi fellépők:
MARKSCHEIDER KUNST (RUS) Az orosz szcéna egyik legőrültebb és legnépszerűbb ska bandája, amely a szentpétervári telet havannai nyárrá varázsolja szédítő zenéje, a tőle beinduló tánc és a kettőt egybesegítő vodka által. Orosz zenekarról van szó, amely a vidám megtévesztés és előítélet-rombolás céljából német nevet választott, hogy hallgatóit a legkellemesebb vidám afrikai trópusokra vigye zenei jutalomkirándulásra. Ez a nyolctagú, vérbő fúvósokkal és dögös ritmusszekcióval operáló, erejében a Russkaját idéző banda a reggae, a ska, a klezmer és a worldbeat határmezsgyéjén mozogva olyan koncerteket nyom, amilyet csakis a hajnalig tartó, izmos bulizásra kiképzett keleti harcosoktól várhatunk. www.myspace.com/mkunst , www.mkunst.ru
KULTUR SHOCK (USA) Ha azt mondod Gogol Bordello, azt mondom: Kultur Shock. Az etnikailag meglehetősen vegyes seattle-i hatosfogat brutálisan örvénylő punk-funk-Balkán-tangó-valcer-metál-klezmer produkciója, letaglózó színpadi akciója mindenkiben örök élmény marad. Az 1996-ban alakított horvát-bosnyák-bolgár-japán-amcsi együttes, témáit a bevándorlás, az üres patriotizmus és az elhagyott kelet-európai haza köréből választja, s nem köt kompromisszumokat: vad, tempós, cigány, balkáni és népzenei motívumokkal átszőtt, tomboló, okos és ironikus punkja változatlanul friss és őszinte. És persze a provokáció sem marad el, legutóbbi lemezük címe: Jöttünk, hogy elvegyük a munkádat. www.myspace.com/kulturshock , www.kulturshock.com
SUNSHINE (CZ) A cseh zenei szcéna új nagy felfedezettje és üdvöskéje a klasszikus rock’n’roll vérbő energiáját az indie szívtipró eleganciájával ötvözi. A Sunshine Trash elektronikával megbolondított gitárrockja a The Cure erejét, sodrását és báját idézi, s a hazai szcéna legjobbjaival, a The Moog-gal és társaival mutat elképesztő rokonságot. Nem csoda, hogy máris hatalmas népszerűségnek örvendhetnek, Európa jelentős fesztiváljai adják őket kézről-kézre, míg a banda külön gondot fordít arra, hogy cseh rajongótáborát se hanyagolja közben. Nem lepődnék meg, ha a Sunshine Trash a következő Sziget fesztiválon már a Franz Ferdinand előzenekaraként lépne fel.
www.myspace.com/sunshinetrash , www.sunshinetrash.com
MODESELEKTOR (D) Thom Yorke, a Radiohead frontemberének kedvenc zenekara, a berlini Modeselektor az elektronikus zenei szintér egyik legereditt duója, amelyet két megszállott dj, producer, szoftverfejlesztő és MIDI-guru alkot: Gernot Bronsert és Sebastian Szary. Az illegális partikon acid house-ból induló, 1996-ban közös formációt meglakotó kettős nevét a Roland RE-201 szintetizátor analóg zengetőjétől kölcsönözte. Sikereikről csak annyit, hogy a párizsi Centre Pompidou és a stuttgarti Merz Akademie számára egyaránt készítettek hanginstallációt, miközben a világ szó szerint valamemnnyi legpezsgőbb zenei gócában lépnek fel estéről estére az IDM, a glitch, az elektró, a hip hop, a dubstep és a grime határain egyensúlyozva. www.myspace.com/mdslktr , www.modeselektor.com
ORANGE THE JUICE (PL) A lengyel Orange the Juice az utóbbi évek egyik legfrissebb és legőrültebb kelet-európai zenei kísérlete. Egy hatalmas kabaré keretében utaztatja hallgatóit a jazz, a punk, a metál, a rock’n’roll, a ska, a world, a klezmer, a pop és még megannyi stílus világában, úgy váltogatva azokat iszonyatos gyorsasággal, lendülettel, precizitással és eleganciával, mintha magába a keleteurópai Trainspotting kellős közepébe csöppennénk. Ének, szaxofon, gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek és dob a legelrugaszkodottab Zorn, Slayer és Manson tanítványok kezében. Maga a színtiszta őrület és humor! www.myspace.com/orangethejuice , www.orangethejuice.com
PAROV STELAR (A) Parov Stelar, azaz Marcus Füreder többéves kitartó lemezlovaglás után 2004-ben hozta létre saját önálló kiadóját, az Etage Noirt, és készítette el első albumát, ami azonnal hatalmas sikert aratott. A bécsi elektronikuszenei hagyományokat követve szépséges dzsessz-hangzások ötvöződnek füstös funkokkal és dubokkal, pörgős, vérpezsdítő groove-okkal. Igazi, hallgatóbarát és táncos nu-jazzről van szó - Parov Stelar azok közé tartozik, akik visszaviszik a dzsesszt a táncparkettre. Nem csoda hát, hogy a linzi fiatalember szinte pillanatok alatt klubkendvenc lett, és élő koncertjei is élményszámba mennek. www.myspace.com/stelar1 , www.etagenoir.com
KUMM (RO) A Kumm az egyik első és azóta is legkiválóbb képviselője a romániai indie-szcénának, amely immár tízéves pályával, négy kiváló albummal és számos sikeres európai turnéval büszkélkedhet. Kifinomult eleganciájuk, enyhén pszichedéliára húzó hangvételük finom visszautalás a 80-as évek legjobb angol hagyományaira, amelynek alapjait a rock határozottsága és ereje adja. A Kumm igazi meglepetés és felfedezés lesz mindazok számára, akik kíváncsiak, hogy milyen az, amikor a The Cure és a Tuxedomoon találkozik a Balkán ízeivel. www.myspace.com/kummband , www.oopsy.org
OSTAVA (BUL) A kilencvenes évek elején alternatív együttesként indult gabrovói Ostava egyszere kifinomult és ütős zenéjével, provokatív és erős angol szövegeivel, valamint meghökkentően eredeti minőségi zenéjével rövid idő alatt Bulgária egyik jelentős és meghatározó indie bandájává nőtte ki magát. Hangzásuk leginkább az Oasis, a Smiths, a Blur, az REM és a Suede világával rokon. A számos tagcserétől függetlenül pályájuk simán ívelt a kezdetektől felfelé, számaik előbb a bulgáriai toplisták élén voltak hetekig, majd jöttek a külföldi meghívások, többek között Törökországba, Lengyelországba, majd a legendás berlini Magnet klubba, ahol egy színpadon léptek fel a Kaiser Chiefs, a The Libertines, a The Killers és más bandákkal. Innen az együttes már bekerült a nemzetközi körforgásba, így turnék egész sora következett Ausztriába, Németországba, Angliába, majd Sex in the Morning című slágerüknek már az amerikai, hatszoros Grammy-díj jelölt Brad Blackwood lett a producere, így a zenekar immár az amerikai piacon is megvetette a lábát, s ami a legörvendetesebb, a kitűnő együttest azóta is mindenhová visszahívják. Nem véletlenül!
www.myspace.com/ostava , www.ostava.com
IDMG (UKR) Az iDMG a post-punk hullám egyik legfontosabb zenekara Ukrajnában. A zúzós basszus-dob-ének alapfelállású együttes a Primus, a Pearl Jam és a Nirvana világával mutat rokonságot, bár különös, keleties, helyenként melankólikus, helyenként különösen sodró energiájuk és hangvételük, valamint meghatározó anyanyelvi szövegeik egy teljesen új ízt hoznak a hazai hallgatók számára. A pörgős ritmusok, a lecsupaszított és gazdagon effektezett hangzások ellentéte, s az egész történetet különös, új dimenzóba helyező ének: ezek az immár tíz éve működő, Oroszország belsejétől Finnországig, a Krím-félszigettől Szentpétervárig állandóan újat és megdöbbentőt produlákó iMDG jellemzői. www.myspace.com/gruzovik , www.gruzovik.dp.ua
LOLLOBRIGIDA (CRO) A Lollobrigida rafinált elektró trashpunk szex-popja az utóbbi évek legnagyobb durranása, amit Horvátország a nemzetközi új zenei szcénának adott. Az őrült és elképesztően provokatív karaoké duónak indult bubblegum-attrakció mára az ország egyik legkelendőbb pop-terméke lett: a négy csaj kihívő fétis-rockja, magabiztos show-ja, elképesztő frissessége és pimaszsága kicsit olyanná teszi őket, mintha a jó öreg amerikai Madonna és az orosz Tatu produkcióját kereszteznénk, valamint átlagéletkorukat jócskán megfiatalítanánk: éneklés, nyafogás, szintik, dobgépek, imádnivaló bájos perverzitás régen látott éleslátással és eredetiséggel ötvözve. www.myspace.com/vislollobrigida , www.lollobrigida-girls.com

OPEN VIDÁMZENEI SZÍNPAD
Az idei évben, új hangulatban készül az Open Tisztás a Sziget Fesztiválra, a humor és meglepő, szórakoztató programok, happeningek helyszíneként. Vetítések, humoristák, dumaszínház, improvizációk, vidámzenei koncertek – elsősorban magyar előadókkal. A sátor előtti réten újszerű ülőalkalmatosságok, a sátor mellett Alkotó udvar képzőművészek közreműködésével és aktív jelenlétével. Folyamatosan élő, a humorra épülő, színesítő, apróbb elemek a tisztáson pl. kocsmajátékok, barátkölcsönző, komédiások, pantomimesek, karikatúristák, élő szobrok
Az Open Színpad programjából:
- imporvizáció, életképek, „Beugró” jellegű előadás humoristákkal, színészekkel, zenével (Godot Dumaszínházzal együttműködésben)
- Hócipő sáv - Stand-up előadások, komédiások
20 órától zenei program, amely során amellett, hogy izgalmas, és népszerű zenekarokkal találkozhatunk, a koncertekre minden fellépő valami egyedi, meglepő happeninggel, szórakoztató fűszerekkel készül. Ízelítő a programból: Üllői Úti FUCK, A kutya vacsorája, Chakra Hacker, Óriás, Stenk, Tereskova, Vidámpark, Balaton, Csókolom, Ági és a fiúk, Navrang, Varga Zsuzsa, Beat Dis, Frenk, Nulladik Változat, Malacka és a Tahó.
Premierek: Soerii&Poolek (www.myspace.com/soeriipoolek), AZ Produkció (http://www.myspace.com/azmusic1), Odett és a Go girlz (www.myspace.com/odettesagogirlz)
Határontúlról: Tündérground Erdélyből és B Terv Vajdaságból
Extra: Hippikiller-Laband párbaj

BLUES SZÍNPAD
A „blues egy életérzés” halljuk a nagy öregek /John Lee Hooker, Willie Dixon/ nyilatkozataiban. Ez egy életforma, ami kitölti a napjaidat, az egész életedet, ismert figuráival, szokásaival és a ködbe vesző gyökereivel. A blues közösségi zene. A blues a kezdetekben lakbér és kerti partikon, esküvőkön, a néha napokig tartó bulikon vidámsággal töltötte meg az emberek életét. A temetésen is szólt a blues, elkisérte az utolsó utjára a néhait. Vigasztalta az özvegyet, ugyanazt az érzést táplálva a gyásznép lelkébe, akik a zene ritmusára ringatták válukon a koporsót. A blues, így része lett az emberek életének a születéstől a sírig. A blues elmond helyetted mindent, te csak élvezd a muzsika nyújtotta érzést. Társaságban, és egy jó Whisky mellett az igazi! Rétegzene? Lassan az egész világ hallgatja, és már a világzene egyik fontos eleme. A blues terjedésének ékes bizonyítékaként csak annyit, hogy egy Amsterdami szájharmonikás fesztiválra beállított egy eszkimó, és a maga kreált bálna csontból készített hangszerén játszotta saját blues-át.
A 2008-as sziget blues színpada színes programmal várja a nagyérdemüt, a blueserek, a hazai élvonal - Török Ádám és a Mini, Deák Bill, Takáts Tamás, stb - mellet számos kitünő, eredeti, külföldi sztár bandával ismerkedhet meg, úgymint: Ron Ringwood’s Gospel Messengers (USA), Karen Carrol & Mississippi Grave Diggers (USA, H), Hubert Tubbs & SoulBluster (USA,H), Paul Lamb & The King Snakes (GB)
Minden éjjel az élőzene után: B.J. Harang, Full of Mojo, ahol minden megtörténhet! B.J. Harang az ország egyetlen hiteles blues-zsokéja. Műsorának címe: akiért a harang soul. 40 éves gyűjtői munka után kifakad, és közreadja ritkaságait, féltett kincseit a nagyközönség előtt a sziget fesztivál Full of Mojo színpadán. Zenéi egyszerre szólnak szívnek és lábnak! Különleges zeni anyagok mellett patinás összekötő szövegek és technikai csodák jelentenek kuriózumot. A zenék szalagos -, kazettás magnóról, bakelitről és legújabban Cd-ről szólalnak hozzánk a múlt századból, és naprakészen a mai ritkaságokból.

ROMA SÁTOR
A szenvedélyes kelet-európai és cigány zenét szerető látogatók találkozóhelye. A helyszín programjának összeállításában elsődleges szempont volt a romák által előadott cigányzene védelme, ebben a szellemben hívtunk meg olyan előadókat, mint a Kesaj Tchave, akik pályafutása a szlovákiai cigányputriból indult, vagy a Sulukule isztambuli zenészek, akik a lakóhelyük megmentéséért harcolnak. Ebben az évben a kelet-európai zenekarok kerülnek a középpontba a régió olyan nagy virtuózainak fellépésével, mint: Georgi Yanev, a legkiválóbb bolgár hegedűművész és zenekara, az Orpheus Orchestra, a régóta várt román tangóharmonika virtuóz Ionica Minune és csapata a Kaliarka, Selim Sesler a török klarinétmester valamint a kirobbanó macedóniai rezesbanda a Kocani Orkestar, akik egyúttal zárják is a fesztivált.
Mint minden évben most is felvonulnak a legjobb magyar zenekarok, mindegyikük a maga sajátos módján fejezi ki az oláh cigány zenét: Szilvási Gipsy Folk Band, Parno Graszt, Romano Drom, és az Athe Sam Csapat, amelyet az azonos nevű budapesti cigány fesztivál alkalmával a hat legnépszerűbb cigányzenekar vezetője hozott létre, illetve új formációk, mint a Pujara és a Matilda & ROMengi ZOR.
Továbbá a magyar cigányzene képviselőjeként fellép még a Farkas Quartett, és a „Kis Csipás” és Rekontra zenekar, akik pedig a legjobb kalotaszegi zenét adják elő.
Találkozhatunk olyan cigányzenészekkel, akik elhagyták hazájukat és nyugatra vándoroltak, többek között fellép a Roma Sátorban a Traio Romano zenekar, Franciaországban élő román zenészek, akik megőrizték az erdélyi cigánymulatság hangulatát, vagy az Adrian Gaspar GipsyCombo Bécsben élő fiatal tehetséges cigányzenészek, akik a bolgár ritmusokat és a jazzt ötvözik. Megismerhetjük az olasz Acquaragia Drom és a cseh Terne Chave ez évben megjelent új albumát.
Fontos még megemlíteni a lengyel Vanessa i Sorba zenekart, akik az orosz szomszédaik zenéjéhez közelálló cigányzenét játszanak, illetve a francia La Caravane Passe zenekart, akik egy képzeletbeli cigány folklórt adnak elő, melyben keveredik a balkán ritmus, az orosz sanzon és a hip-hop őrület.
Az első nap programja egy cigánybállal zárul, ahol szlovák és román táncokat tanulhatuk. Az ezt követő esték záró programját a legjobb Dj-k vezénylik le: a budapesti Goulasch Exotica projekt, a svájci Gipsy Sound System DJ Olgával és Dr Schnapps-al és utolsó nap pedig a párizsi cigány estek (Nuits Tsiganes) DJ-je, DJ Tagada!

AFRO-LATIN SZÍNPAD ÉS VILÁGFALU
A programhelyszínen autentikus környezetben ismerkedhetnek a világkultúra iránt érdeklődők Észak Afrika, Fekete Afrika, az Afro-Latin és Karib szigetvilág, valamint Indonézia és Thaiföld kultúrájával, zenei világával, életstílusával. A négy, igen színes világrész hangulatába kóstolhatnak bele az ide látogatók.
A programhelyszínre érkezve az egyik oldalon egy autentikus piac található, ahol eredeti afrikai, dél amerikai, marokkói, indonéz és thai különlegességekből válogathatnak az érdeklődők, a bejárat másik oldalánál pedig Afro-Bár és Cocktail Bár várja speciális italkínálatával a közönséget. Az Afro-Latin színpadon és a színpad előtt egész nap színes programok, tánctanítások, esténként táncműsorok, zenekari fellépők és Sound System formációk váltják egymást, míg a négy világrészt bemutató falukban autentikus kézműves programok, afro hajfonók, hennafestők szórakoztatják a kultúrára éhes közönséget.
Afrika világát eredeti ghánai mintára festett körházak és sátrak autentikus kialakításával, berendezésével mutatjuk be. Egész nap afro hajfonás, ghánai gyöngyfűzés, afro batikolás, ghánai motívumok festése, afrikai táblajátékok tanítása, kongói fotó kiállítás, filmvetítések és beszélgetések, eritreai kávéfőző szertartás, este pedig tűz melletti dobolás várja az érdeklődőket.
Észak Afrikát, és az Ezeregyéjszaka atmoszféráját, az eredeti marokkói bútorokkal, dísztárgyakkal és dekorációkkal berendezett arab sátrak, a hennafestők, a marokkói kézműves bemutató, kofi írás tanítása, a vízipipázó sátor és mentateázó, taola táblajáték tanítása teremti meg.
Afro-Latin és Karib jelleget kölcsönöz a helyszínnek a színpad oldalában felállított bambuszépítésű afro-latin disco, az onnan minden este kiinduló és visszaérkező Brazil Karnevál, látványos jelmezes szamba táncosokkal és Batucada dobosokkal, valamint az Afro bár és jamaikai koktél bár, függőágyakkal, kényelmes ülő és fekvőhelyekkel, ahol a nap 24 órájában helyi zene mellett kóstolhatják meg az afrikai és latin-amerikai országok italkülönlegességeit.
Ázsia világának bemutatását thai és indonéz berendezéssel és dekorációval, thai masszázs sátorral, indonéz játék- és daltanítással, kézműves work shop-okkal, indiai hennafestéssel és batikolással, indonéz táncbemutatókkal tervezzük.
A hagyományokat megőrizve, minden nap déltől a színpad előtt, óránként különböző táncok tanításával (szamba, capoeira, hastánc, salsa, merenge, zook és afrikai tánc) valamint dob tanítással, esténként autentikus táncbemutatókkal (pl. maori tánccsoport) hozzuk el a Szigetre Afrika, Észak Afrika, a Karib Szigetek, valamint Ázsia hangulatát.
Idén az esti koncertek 19. 00 – 20. 30 között kerülnek színpadra, minden este más-más, környező országokból érkező világzenét játszó zenekarok előadásában (pl.: Maravilla de Florida - Kuba, Mala Suerte - F, Bro & Tha Towel Steelas – Sl, Terrakota - P) majd a koncerteket követően 21. 00 – 22. 30 között autentikus zenei motívumokat felhasználó neves sound system formációk (pl.: Forward Ever, Irie Mafia), 23. 00 óra után pedig afro funk, afro beat, reagge, dancehall, hip-hop ée latin DJ-k (DJ Suhaid & Dermot, DJ Áfonya, Dj Haze, Jamafia, Jumurdzsak & Colombo) szórakoztatják a

TALENTUM – ZÚZDA SZÍNPAD
A Sziget tehetségkutató versenye ismét a Talentum Színpadon zajlik és továbbra is az interneten regisztrált - idén 450 - zenekarból kiválasztott 30 lép fel élőben, délután kettőtől, este nyolcig, amikor a színpad neve hírtelen Zúzda lesz, ahol a punk és a hard core, nu-metal rajongók hallgathatják meg hazai kedvenceiket. Fellépők közt a Prosectura, a HétköznaPI CSAlódások, a Cadaveres és sokan mások.

Blikk TRIBUTE ÉS TÁNCDALFESZTIVÁL SÁTOR
10 éve a Sziget egyik legkedveltebb bulizó helye a Táncdalfesztivál. Ismert slágerek és előadók – ez volt mindig a jelszó. Most világsztárok hazai változatai játszanak, hangzásban, de gyakran megjelenésben is hű másolatok: tribute zenekarok. A zenészek többsége saját zenekarával, saját műsorral is ismert, de itt most más a cél: minél hűebben megszólaltatni a kedvencek dalait.
Az állandó programok idén sem maradnak el: éjjel 11-től a Vizespóló verseny, majd az igazi Táncdalfesztivál-sztárok fellépése, azaz jön a Korda-Balázs, a Csepregi-Végvári duó, s lesz Dolly Roll, Cini és Hip-Hop Boys is.
Napkeltéig Dj.Paplan játssza a házibulik zenéjét. Ha valaki az esti bulin el akarja kápráztatni a többieket, délutánonként jöhet a Táncdalfesztivál Tánciskolába, ahol legalább húszféle tánccal ismerkedhet meg.

MEDUZA – UNDERGROUND ELEKTRONIKUS ZENEI HELYSZÍN
A Sziget underground elektronikus zenei helyszíne hozza az elmúlt két évben már megszokott, magas színvonalat. Idén is olyan, underground szinten nagynak számító, bár talán itthon kevésbé ismert nemzetközi fellépőket látunk vendégül, akik már sokat tettek le az egyre több főre terített zenei asztalra és hazájukban nagy népszerűségnek örvendenek. A Meduza első évében mindennap más stílus volt az uralkodó, a második évben nemzetközi lemezkiadók kaptak egy-egy napot. Az idei koncepció inkább a hazai fellépőknél lesz érzékelhető, mivel mindennapra van egy, vagy két külföldi fellépőnk, aki nagyjából meghatározza az aznapi stílust és előttük, utánuk a hasonló stílusban tevékenykedő hazai underground szervezőcsapatok, kiadók, klubestek rezidens dj-i játszanak úgy, mint Rewind!, Dubphase, Girls and Mathematics, Mustbeat, Chi, Hairy, Allnightbreakz, Hotel Northpole, Lick The Click!, Hypnotronik.
A meduza nemzetközi fellépői között szerepel a producerként és dj-ként is világszerte elismert francia kisasszony Missill, aki hihetetlenül dinamikus, nagyon gyors, furcsa electro setjével mindenkit megmozgat, vagy az 5 tagú Foreign Beggars, akik olyan nevekkel dolgoztak már együtt, mint Björk, vagy a Gorillaz, illetve előzenekara voltak a Public Enemy-nek, Roots Manuva-nak, vagy az Asian Dub Foundation-nek.
Eljön hozzánk az angol HENCH csapat egy része, vagyis a szubbasszus veterán Wedge, a Mode Records-ot uraló Komonazmuk (dnb porondon Ice Minus) és mostanában gyilkos 8-bites relikviákból előásott hangokkal időhurokba taszító, igéző hangú MC Jakes.
Itt lesz végre a belga Dijf Sanders producer, akinek zenéjére nagyon nehéz lenne jelzőt találni, mert ő gyakran használja a jazz, az elborult elektronika, vagy éppen a house elemeit, olyan ízléssel és változatossággal, hogy egy új, behatárolhatatlan stílus alakul belőle.
Bonyolult zenei összefonódások gyümölcse az izraeli Sabbo & Kuti electric Jam feat. Karolina & Idan K (ISR) projekt. Kezdjük Kutiman -el, akit egyre többen ismernek, világszerte és akire a funkos hangzás a legjellemzőbb. Aztán van úgy-e a gyönyörű hangú hölgy, Karolina, aki Funset nevű együttesével adott ki nemrég egy remek albumot. A magyar származású Sabboról (Szabó) csak annyit, hogy ő producerként és lemezlovasként is dolgozik és mind Kuti, mint Karolina lemezénél is segédkezett. Szóval ezek a remek művészek Idan K perkással kiegészülve adnak koncertet a meduzában.
A Red Star, Danny Briottet, az ős elektonikus Renegade Soundwave egyik alapító tagjának egyik művészneve, akit a Dreadzone -ból ismert Mc Spee egészít majd ki és igazi pörgős, dubos breakbeatre lehet számítani tőlük.
The BATTLE Live - Scan X vs The Youngsters (F COM) - Na ilyen párbajt még nem láttunk! Olyan már történt, hogy két dj összecsap, de itt a francia producerek, Scan X és The Youngsters elektronius live act - je harcol majd egymással, a közönség nagy örömére. A nevük főleg Laurent Garnier kiadója, az F Communication miatt lehetnek ismerősek. Zeneileg természetesen a francia tech-house lesz a mérvadó.

CÖKXPÔN AMBIENT SÁTORKERT
Aki nem először jár a Cökxpőn Ambient Társaság Sátrában, az már megszokhatta, hogy minden évben különleges hangulattal, színes, lakájos berendezéssel, látványos vetítéssel és illatos italokkal találkozik az, aki a bejáratnál hátrahagyva cipőjét, mezítláb rálép a puha szőnyegre és besétál eme varázslatos kis búvóhelyre a Szigeten belül. A kertben akusztikus koncertek, kreatív és léleklazító workshopok várják az érdeklődőket: jóga, thai-chi, pránanadi, tánc, Karma Kagyü sátor, grafológia sátor, agyagos sátor, henna, masszázs, recycling stb. Mindezen felül az Ambient Sátor szervezői minden évben készülnek valami zenei különlegességgel is az odalátogatóknak. Volt olyan év, amikor az elektronikus zene állt a középpontban, volt hogy a reggae köré csoportosuló műfajok, de mind azt mutatták meg, milyen tágan is értelmezhető az ambient, mennyire mást jelenthet mindenkinek, de mégis létezik egy egyértelmű kapcsolat, és együtt gondolkodás a sok zenei alkotói munkája között. Idén az etno-ambient képviselőire szeretnénk felhívni a figyelmet.
Első különlegességként a Cökxpőn Ambient Sátor bemutatja, a Cökxpőn Café (a Társaság saját klubja a Boráros térnél) idei felfedezettjét, a Fókatelep zenekart, mely a Korai Örömben fellelhető néhány tag jam-elése során kialakult ígéretes új csapat. Egy csodás hangú énekesnő főszereplésével az indiai-, bolgár-, francia, és magyar népdalok világába kalauzolnak minket, speciális etno-rock zenei formákkal kísérve. Idén először lép fel nálunk a Triginta Percussion ütős együttes, mely a klasszikus indai, a kortárs, az indonéz, a közel-keleti etno zenét ötvöző kompozíciókat szólaltat meg. A Triginta zenéje az idővel való játékról a tradíciók közti párbeszédről és a ritka, egzotikus hangszerek nyújtotta színkombinációk végtelen lehetőségéről szól. Ha ezek után még úgy éreznénk, hogy nem kaptunk minden kultúrából ízelítőt, akkor feltétlenül el kell látogatni a Paizs - Cserepes: Ipomea Műhely koncertjére, aminek idejére a Cökxpőn Sátor különböző kultúrák elképzelt találkozásainak színhelyévé alakul át. Az itt létrejövő virtuális zenei közegben olyan egymástól térben és időben távol eső dolgok kerülnek kapcsolatba, mint az archaikus folklór és napjaink elektronikus, techno zenei formái. Az „etno-ambient vendégeink” közül akad néhány külföldi is, így ellátogatnak hozzánk a TransGlobal Underground Dj-i Angliából, a ZUM Romániából és a Novy Mapy Szlovákiából. Lesz még hastánc előadás is Amira és a Bánat Umm Orientális Táncszínház jóvoltából, és Dj Palotai már hagyományosnak mondható, nagy-perspektívájú stílusegyvelege a záróakkord.

PORT. HU SZÍNHÁZ- ÉS TÁNCSÁTOR ÉS SZABADTÉRI SZÍNPAD
A Színház és Tánc helyszín, sziget a szigeten. Öt helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fű, Performansz színpad, Tápszínház sátor – naponta 7előadás, öt nap alatt összesen 35 magyar és nemzetközi alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc és performansz művészet képviselői mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdő alkotók is. Minthogy a szigetre látogatók 80%-a a 16 és 30 év közötti korosztály, missziónak tekintjük e fesztiválon a kortárs előadóművészet megismertetését azokkal a fiatalokkal, akik év közben eddig nem látogattak ilyen jellegű előadásokat. A TÁP Színház régi hagyományát felújítva, idén ismét megnyitja az Egyperces Színházat a Szigeten! Egy exkluzív előadás egy percben egy nézőnek, a fesztivál ideje alatt miden délután. A performansz színpadon mindennap két alkalommal lesz látható a Filter Performance posztmodern posztítása, melyben a mozgás mozdulatlan rezgés, ahol konvenciók nélkül találkoznak az ősi elemek a zacskós tejjel. A fesztivál teljes ideje alatt vendégül látjuk a Békés Megyei Jókai Színház mellett működő Színitanházat, akik a szigetlakókat bevezetik a kulisszák mögötti világba. 4 fiatal felváltva makettet készít, rajzol, tervez, modellezik, technikát ismertet. Bemutatják, hogy épül fel egy színházi produkció, és milyen szakterületek vannak a színház iránt érdeklődők számára.
A Sziget Színház és Tánc Szabadtéri Színpadán más hazai és külföldi produkció mellett fellép az 1959-ben alapított Danza Contemporánea de Cuba, a Stockholm 59° North, amely a Svéd Királyi Balett szólótáncosaiból alakult együttes. Hallhatjuk majd Lajkó Félix és Brasnyó Antal kivételes együttműködésének gyümölcsét. Az utolsó napon a Jeruzsálemben született, jelenleg az egyik legígéretesebb fiatal koreográfus, Hofesh Shechter deGENERATION című előadása lesz látható
A Sátorban egyebek mellett láthatjuk majd Jordi Cortés és Damián Muñoz Márai Sándor “A gyertyák csonkig égnek” című regénye nyomán koreográfiáját, a 10 éves Baltazár Színház bemutatóját Kőválasz címmel, mely a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Sziget Fesztivál közös produkciójában jött létre, a Space Színház Holland Cunami című színházi áldokuját. A magyar és nemzetközi fiatal alkotók munkáiból összeállított esten láthatjuk majd Baranya Dávid és Ujszászi Dorottya munkáját, a Belgiumban élő Szivkov Alekszandr szólóját, a tunéziai Bahri Ben Yahmed előadását, valamint Eléonore Valére a Budapest Tánciskolával készített koreográfiáját.
A Fű helyszínen többek között a svájci Georg Traber munkáiból két különleges előadást láthatunk, a térspecifikus installáció-performanszt Heinz Baut címmel, valamint egy ősi hagyomány cirkuszi átiratát Hikohki Gumo címmel. Immár hagyományként látjuk vendégül a Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgástanszékének bemutatóját. Az Egyesült Királyságból érkezett Motionhouse akrobatikus, drámai és lenyűgöző Chaser című produkciója két alkalommal kerül bemutatásra.

NAGY UTCASZÍNHÁZ
A Sziget Fesztivál immár ötödik éve büszkélkedhet nagy utcaszínházi produkciókkal. Hagyománnyá vált az olyan gigantikus előadások bemutatása, ahol sem a tér, sem az idő nem szabhat korlátokat...
Idén az olasz óriás a KITONB kápráztatja el a szigetlátogatókat. A társulat "Harangjáték, az időutazás" című előadása, a föld és az ég között játszódik. A nagy utcaszínházi előadás a látvány művészeti igazgató Angelo Bonello munkájának az eredményeként jött létre. Ebben az újszerű darabban három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt.
A szerkezet egy nagy fém, 600 m hosszú rugalmas kötéllel behálózott parallelpíped, amely egy mozgó alapzatra van erősítve, ezáltal forgó hatást eredményez, és szürreális harangjátékká válik. Ebből a díszletből indul el és fejlődik tovább a táncosok koreografált akrobatikus előadása.
Walter Maestosi rendkívüli játéka körvonalazza a show narratív struktúráját, amely a négy évszak váltakozását mutatja be, a különböző korszakok isteni és világi jellegének szintéziseként, melyből az emberiség hanyagsága és sorsa ered. Az előadás rendkívüli hangzásvilága korokat és kultúrákat keresztez, az elektronikustól a mantráig, zenekartól az ősi énekhangig egy erőteljes és kifinomult hanganyagot ahol Rosie Wiederkehr az Agricantus csoport szólóénekese, énekével az istenekkel beszél. A kifinomult fény design, a különböző árnyalataival, átfogja az egész előadást és egy álomszerű utazáson vezeti át a nézőt, amely látványos és különleges fényhatásokkal és izgalmas légi akrobatikával fokozódik. Az olasz együttes előadásait több ezrek, sőt néha jóval nagyobb nézőközösség kíséri figyelemmel: A "Luxometro" című egyedi városi alkotásukat közel egymillió római láthatta a város szinte bármelyik pontjáról. Athénban 2003-2004-ben 80.000 néző előtt játszottak.
A tavalyi Abu Dhabi nemzeti-ünnep alkalmából 40.000 néző figyelhette az előadásukat.
Torontóban pedig mínusz 20 fokban 14. 000 néző előtt adtak elő...
www.kitonb.com

LOGIKAI JÁTÉKOK SÁTRA ÉS PÓKERSÁTOR
Logikai Játékok Sátra:
A Hegyvidék Sportegyesület Sakk és Gó szakosztálya 2008-ban is szeretettel várja a Szigeten a logikai játékok iránt érdeklődőket. A Logikai Játékok Sátrának 2008-as programjából sem hiányozhat a sakk és a korábban nagy népszerűségre szert tett gó játék sem. 2008-ban is Magyar Sakkszövetséggel együttműködve minden nap immár két nagymesterrel lehet egymás után megküzdeni sakkszimultánban. A szimultánt adó nagymesterek közül külön kiemelném Verőci Zsuzsa nagymesterasszonyt, aki sokszoros magyar bajnok, olimpiai ezüstérmes és kilenc sakkolimpián vette fel a "válogatott melegítőt". A szimultán mellett természetesen számtalan más logikai játékkal is megismerkedhet a látogató. A teljesség igénye nélkül néhány játék a kínálatból: Sakk, Gó, Tantrix, Térbeli Malom, Amőba, Abalone, Backgammon, Halma, Tangram, Pylos, Quatro, Quixo, puzzle, térbeli puzzle, dominó, rubik játékok, malom, halma, mankala, katamino, goblett, stb...
A Logikai Játékok Sátra mellett idén is lesz számítógépes konténer, ahol minden nap 12:00 - 23:00 között Lan (Számítógépes) versennyel várunk. A Konténerben legújabb és klasszikus játékokkal játszhatsz egyedül és hálózatban is. Sőt ha elhozod szigetes fényképeidet digitális formában kinyomtatatjuk neked.
Pókersátor a szigeten:
2007. év újdonsága, hogy a napjainkra igen népszerűvé vált kártyajáték a póker önálló sátorban kapot helyet. A Logikai Játékok sátrából ide kerül át a bridzs szintén itt lesz megtalálható az ulti a snapszer és más kártyajátékok is. A „Korda" pokernek is nevezett hétlapos Texas Hold´m játékforma szabályai szerint minden nap három selejtezőben küzdhetnek meg a versenyzők kisebb tárgydíjakért majd az utolsó napi döntőben igen értékes díjazásban részesülnek a selejtezők győztesei.

LUMINÁRIUM
Az Architects of Air bemutatja: Amococo - Luminárium.
Angliából most hetedszerre érkezik egy „luminárium”.
A luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést a napfény végzi. Az idei luminárium ismét, egy máshol még nem felállított/felfújt épület, a tavalyihoz hasonlóan az alkotók ismét a Sziget fesztivált tisztelik meg azzal, hogy itt, Budapesten indítják új alkotásukat sok éves földkörüli útjára. A nothinghami székhelyű Architects of Air alkotásaiban 1992 óta mára több, mint 5 000 000 látogató gyönyörködhetett, tudniillik a különleges fényáteresztő képességű műanyagból készült épületek, –melyek falait a befújt levegő nyomása tartja– egész évben, egymást váltva látogatják a különböző fesztiválokat, rendezvényeket szerte a világban.
A Luminárium ismét új helyszínen, ez alkalommal a Metál színpad régi helyén; a korábbiaknál csendesebb, a fesztivál zenei központjából távolabb eső helyen kerül felállításra.
A Lumináriumban a főszerep a látogatóé, és a részben-fényáteresztő falakon átszűrődő pszichedelikus fényeké, színorgiának. Legtöbbünk fényérzékelése akkor volt utoljára kitéve ilyen élménynek, amikor anyánk a gyerekágyban felénk lógatott egy színes izét, hogy abbahagyjuk az üvöltést. Érdekes módon, itt bent tényleg elhallgatnak az emberek…www.architects-of-air.com

MAGIC MIRROR
A Magic Mirror már évek óta a Sziget egyik nagyon sikeres helyszíne, ahol kiemelten él a fesztivál egyik alapvetése, a multikultúralitás, a találkozás lehetősége más és MÁS kulturákkal, életvitellel, stílusokkal. A helyszín, ahol nappal megismerheted a meleg kultúrát filmeken, beszélgetéseken keresztül és ahol minden éjjel hatalmas party kerekedik. Minden nap filmvetítések. Délutáni beszélgetések aktuális társadalmi-politikai problémákról Pálfi Balázs szerkesztésében. Késő esti show külföldi akrobatákkal. Műsorvezető Diva Tomasz Berlinből. Dj party hajnalig. Először a Magic Mirrorban a kultikus Candy Party is szerepel.

OCTOPUS ÖSSZMŰVÉSZETI HELYSZÍN
A Medence Csoport szervezésében immár hatodik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, mint a Sziget Fesztivál irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthona.
A tehetséges művészeti főiskolások és fiatal művészeti csoportok mellett, a hazai művészet csúcsintézményei is helyet kapnak nálunk.
Idén először alakítjuk ki a Múzeumi Negyedet, a következő intézmények részvételével: - Szépművészeti Múzeum, Modem, Ludwig Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Aquincum, Skanzen, Közlekedési Múzeum, Országos Műszaki Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum. A múzeumok kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint augusztusban kedvezményes, féláru jeggyel látogathatóak sziget karszalaggal érkezőknek! A kedvezményt a Műcsarnok látogatói is igénybe vehetik.
Képzőművészeti téma: Fény
VÉNUSZ - Éneklő Óriásszobor
Az öt méter magas világító ősanya naponta ötször szólítja meg a sziget lakóit. Az Octopus közepén felállított hatalmas Willendorfi Vénusz naponta ötször „megszólal”. Öt különböző korú nő, különböző hangulatú dalban érzékelteti korát és az idő múlását. Rítusszerűen, mindennap ugyanabban az órában énekel a „NŐ” a fesztivál, ébredező, bujálkodó lakóihoz. Hangok: Kiss Erzsi, Tóth Evelin, Miklusicsák Aliz, Siposné Marika, Anne-Clarie Merucci,
Workshop
A Recycling nálunk nem divat kérdése; tanítani, szoktatni, nevelni kívánjuk a közönséget, hogy egészséges, kreatív szemlélettel álljon szembe a fogyasztói kultúra kihívásainak. A közönség bevonása az alkotó folyamatba, a „Gondolkozz, mielőtt vásárolsz” szemlélet népszerűsítési törekvés része!
Aktivisták és képzőművészek irányításával műhelyeket alakítunk, ahol a szigetlakók maguk készíthetnek használati-, illetve műtárgyakat, szemétnek vélt, vagy legalábbis már használt nyersanyagokból.
Szemét- Világ: A szemét, mint a művészi kifejezés eszköze jelenik meg a felkért művészek munkáiban.
A nagysátor falain belül kiállítjuk a szemétből készült tárgyakat. Varázslók: Dévényi Mónika, Ef Zámbó István, Pál Dániel – Fábián Zoltán, Koroknai Zsolt, Dr. Alexy Miklós, Szurcsik József, Pál Kálmán.
A képzőművészek vezetésével és szakmai irányítás mellett dolgozhatnak a szigetlakók az általuk hozott szemétből, amelyet az Alternatív Hulladékmateriális Divatbemutatón viselhetnek a színpadon.
ÖKOSZTÜM - interaktív ruhademonstráció a környezettudatos öltözködésért
A kosztümfikciók látványos "divatbemutatója" mellett, a tervezők irányításával a témához kapcsolódó műhely-munkára várjuk a kreatív vállalkozó szellemű fesztivállátogatókat.
noha varroda : Reklámfelületeket 3. éve feldolgozó műhelyünkben idén előre szabott táskaalkatrészekkel várjuk , saját tárgyaikat elkészíteni vágyókat.
A változatos nyersanyagokból mindenki maga komponálhatja meg táskáját, szatyrát, zsákját, esőkabátját, pénztárcáját, kispárnáját, palacktartóját.
AZ INTEGRÁCIÓ MŰVÉSZETE: Iszlám a gyönyörű, zöldellő brit tájakon
A Brit Nagykövetség fotókiállítása Peter Sanders munkáiból.
A kiállítás keretében Peter Sanders, a nemzetközi hírű, iszlám hitre áttért brit fotográfus képei közül mutatunk be néhányat.A fotók a muzulmán közösségeknek a brit társadalomban betöltött fontos szerepét és napjaink brit társadalmának sokszínűségét egyaránt megörökítik.
MOME: Fényadó
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem interaktív installációja. Központban a fény.
Játék, építkezés, ajándékozás, fénnyel, fényből, fényt.
Esti programok: Éjszakai fényevők egy órás programjaikkal -3 este audiovizuális élő programok a MOME hallgatóinak közreműködésével.
Labirintus
Idén is várja látogatóit a Sziget egyik legnépszerűbb helyszíne. Belépéskor huszonnégy egyforma tükörlapocska közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarot kártya Nagy Arkánumai. A belépő feladata, hogy a bolyongás során saját élethelyzetére vetítse, és az út végén értelmezze a húzott kártyát, e belső tükör által felmutatott képet.
Komolyzenei programok
Az idei már a nyolcadik olyan Sziget, ahol nemcsak a rock élő klasszikusai, hanem a komolyzene holt klasszikusai is önálló helyszínen várnak Téged. A már jól ismert és bevált programelemeken az idén sem változtatunk: éjjel andalító barokk muzsikára, a Sziget legkényelmesebb puffjain pihenheted ki az egész napos pörgést, délelőtt pedig kedvedre tallózhatsz a Wurlitzerben található legendás felvételek garmadájában. Ami viszont a koncerteket illeti, ezúttal „rezidens” zenekarunk lesz: a Capriccio Kamarazenekar fiatal muzsikusai kitűnő szólisták közreműködésével változatos és izgalmas programokkal várnak minden este. Kora délután pedig a Zeneakadémia hallgatói mutatják meg oroszlánkörmeiket – és igen, a filmvetítésekről sem feledkezünk meg. Szóval minden marad a régiben – kivéve, ami még sokkal jobb lesz… A klasszikus zenei programokat az idén is a Fidelio csapata állította össze.
Irodalmi programok
Idén a nemzetköziség jegyében telnek a Sziget irodalmi délutánjai.
A kétnyelvű, páros felolvasó és beszélgető estek alatt magyarul, németül és angolul hangoznak el a neves magyar és külföldi szerzők művei. Nádasdy Ádám, Márton László és Dragomán György partnerei a tervek szerint Cristopher Whyte skót, Wilhelm Droste német és Olen Steinhauer amerikai szerző lesz.
A felolvasóestek mellett hűek maradunk az irodalmat zenével együtt szerető közönségünkhöz is: bemutatkoznak a kor reneszánsz műveltségű írónői is: Esze Dóra (ének és próza); Karafiáth Orsolya (vers és próza); Kiss Judit Ágnes (oboa, versek gitár és basszusgitár kísérettel, próza), valamint Nagy Ildikó Noémi (versek, próza, hegedű). Közreműködik: Óhidiné Pál Judit (zongora).
5 nap, 5 tehetségekkel teli előadás – érdemes lesz felénk járni, minden nap du. 5 és 7 között!
Medence Filmklub
A Medence filmklub minden éjjel idén is otthonos kényelemmel, várja a pihenni vágyókat.
A filmek angol felirattal a külföldiek számára is élvezhetőek lesznek.
OCTOPUS ARTSHOP
Megismerheted és megvásárolhatod a fiatal magyar iparművészek munkáit. Innovatív, játékos, egyedi táskák, pólók, ékszerek és egyéb tárgyak minden mennyiségben.

MÚZEUMI NEGYED
Szépművészeti Múzeum
A Szépművészeti Múzeum 2008-ben már negyedszer költözik ki a Sziget Fesztiválra, harmadjára az Octopus Összművészeti Helyszín részeként. Célunk, hogy hazánk legnagyobb kulturális fesztiválján is bemutassuk a múzeum programjait, látogatásra csábítsuk a „szigetlakókat”, valamint kreatív alkotóműhelyben népszerűsítsük a művészeteket.
A Múzeum épületét idéző látványos sátor programjait ismét az aktuális időszaki kiállítások, a „Lélek és test” c. fotókiállítás, valamint a „Reneszánsz a fáraók Egyiptomában” tárlat szervezik. Számos műfaj, művészeti ág és korszak találkozik nálunk: modern és antik, textil és papír, fotó és szobor, zene és festészet – színes, izgalmas, igazi összművészeti helyszín leszünk.
A vállalkozó kedvűek művészeti totóval, csocsóval, textilszitázással próbálkozhatnak, a ráérősebbek az alkotóműhelyben pepecselhetnek, aki pedig igazán elmélyülne, azt a fotózás titkaira vagy éppen az egyiptomi hieroglifírást megfejtésére okítjuk.
Koradélután pedig, a későn kelőket és az ejtőzni vágyókat jazzmatiné várja.
MODEM
A debreceni MODEM - Modern és Kortárs Művészeti Központ, mint Magyarország egyik legnagyobb és legkorszerűbb művészeti galériája először mutatkozik be a Szigeten, egy speciális, látványosan kivilágított kupola alakú építménnyel, a MODEM Dómmal, melyben a fény legkülönbözőbb megjelenési formáival foglalkozó képzőművészeti programok mellett számos más akcióra kerül sor; performance-ok, mozgáselőadások várják a fesztivállátogatókat, éjjel pedig kísérleti videóalkotások látványa mellett lehet pihenni halk zene mellett. A MODEM Dóm fellépőinek, alkotóinak jelentős része tehetséges debreceni fiatal lesz.
LUMÚ- Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum: Keith Haring
A Ludwig Múzeumban látható Keith Haring kiállításhoz, streetarthoz, nagyvárosi kultúrához kapcsolódó események. Mindennap Keith Haring művészetéhez kapcsolódó alkotás, teszt, akciók különböző időpontokban, 14. 00- 22. 00 között.
Iparművészeti Múzeum: Designer kerestetik!
Csomagold új köntösbe a Szigetet 2008-ban, s válj designerré egy hétre! A Szigeten most elkészítheted neves iparművészek tervei alapján saját design alkotásaidat: viselj haute couture öltözék-kiegészítőket, rendezd be a sátrad svéd design szerint vagy a barokkot jobban kedveled?! Az Iparművészeti Múzeum termékkatalógusából kiválaszthatod a stílusodnak leginkább megfelelő tárgyakat, melyeket helyben el is készíthetsz. Ha van kedved hozzá, tervezz új használati eszközöket, hogy alkotásod bekerülhessen a katalógusba! Az eszköztár korlátozott, de a kreativitás természetesen határtalan… A hét végén egy neves művészekből álló zsűri a legjobb munkákat design ajándékcsomaggal jutalmazza s végül arra is fény derül, ki lesz a Sziget designere.
Közlekedési Múzeum – Országos Műszaki Múzeum
A két múzeum közös programokkal várja az érdeklődőket. Lesz muzeológus, illetve restaurátor program, múzeumpedagógiai program, kreatív alkotómunka, pl. hűtő mágnes készítése közlekedési és műszaki sablonokkal, beszélgető sarok - egy barátságos hely, ahol szakmai kérdéseket tehet fel a látogató a múzeumok működéséről, gyűjteményeikről, a tárgyak bekerüléséről, életéről, történetéről, óvásáról és jövőjéről. Villanások a mozgóképkészítés kezdeti időszakából - interaktív tevékenység műtárgymásolat segítségével.
Aquincumi Múzeum: Mithras
A Szigetlakók az aquincumi sátorba érkezve egy másik világba csöppenhetnek, amely megidézi az ókori Mithras kultusz szentélyét. Kívülről pedig a sátor külső falait a pompeji falfirkákat idéző rövid latin feliratok és pajzán rajzok díszítik. Hagyományőrzők a sátoron kívül megelevenítik az ókori római katonai életmódot, de mindenki belebújhat a légiósok, íjászok bőrébe és kipróbálhatja a felszereléseket, fegyvereket. Hogy ez ne csak egyszeri élmény legyen, a beöltöző lányokról és fiúkról fotókat készítenek a múzeum dolgozói, amiket a múzeum honlapjáról letölthetnek. Aki még többet szeretne megismerni az ókori életből kézműves foglalkozásokon gyöngy- és drót ékszert, bőr tárgyakat készíthet és még sok más programban is részt vehet.
Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum: A Skanzen bölcsője
Időszaki kiállítás és interaktív játéklehetőség. A kiállítás hagyományos falusi gyermekbútorokat (bölcső, állóka, kisszék, stb.) mutat be a múzeum saját gyűjteményéből. Az interaktív játéklehetőség keretében ki lehet próbálni ezeknek a bútoroknak és más általánosan elterjedt gyermekbútoroknak (pl. etetőszék) a felnőttek méretarányaihoz igazított, felnagyított változatát. Ezt egészítik ki azok a felpróbálható egyszerű gyermekruha darabok (kising, főkötő, rékli, stb.), amelyeket szintén felnőtt méretben készít el Tóth Virág ruhatervező. A teljes helyszín hátteréül a múzeum munkatársainak saját archív és mai, a különböző gyermekbútorokat élethelyzetben ábrázoló fotói jelennek meg óriásplakáton, vízhatlan molinón.
A program a Szigeten mutatkozik be először a nagyközönségnek.
Magyar Nemzeti Múzeum: Múzeumi metamorfózis a reneszánsz és a barokk jegyében
A pompa, fényűzés világának közelebbi megismerése; a kor divatját, szokásait, jellegzetes kellékeit "magunkra öltve" szerzünk közvetlen benyomásokat. Olyan tárgyakat készítünk el, amelyek a forma- és ízlésvilágot egyaránt tükrözik. A létrehozott személyes alkotásokat mindenki magával viheti/felveheti, az átalakulásban résztvevők megörökíthetik egymást egy-egy fotó erejéig, ahogy barokk díszben pózolnak, reneszánsz fejdíszt öltenek magukra stb. A vállalkozóbb szelleműek korabeli táncokat is megtanulhatnak,
melyeket, részben mai zenére lejthetnek el. Történeti tárgykészítés: reneszánsz-barokk ékszerkészítés, fejdísz, könyvborító, zörgődob készítés, fémlemez domborítás, papírból paróka, könyvkötés.
Terror Háza Múzeum: Szeretkezz, ne háborúzz! 1968 – Szex, mint forradalom. A Beatles énekel, a Rolling Stones tombol, Bob Dylan hangja karistol, Jimmy Hendrix, a gitár istene szájával morzsolja a húrokat. Fiatalok milliói húzzák fel a farmert, hódít a miniszoknya, a hosszú haj, és divatba jön a szex. 1968 egy életérzés. A Terror Háza Múzeum 2008-ban a negyven évvel ezelőtti világfordulást mutatja be a Szigeten. Tanulj a legnagyobbaktól gitár-trükköt, meséld el, szüleid hogyan mulattak fiatalon, énekelj 68-as nótákat, nézd meg a korszak kultikus filmjeit! Aztán lessél be a kulisszák mögé, hogy azt is megtudd, valójában mi mozgatta a világot 1968 táján.
Állandó programok:
- 1968 magyar sztárjai mesélnek (filmvetítés)
- Te beszélsz, mi felvesszük (oral history)
- Mondd el, hogyan mulattak szüleid, meséld el, hogy mit hallottál 1968-ról? Nagypapa bevonult Csehszlovákiába? Nagymama hordott miniszoknyát?
- 1968 – Handmade: Készíts magadnak pólót, fejkendőt 68 szimbólumaival
- Valóbb Világ Vetélkedő
- Tudd meg, mennyit tudsz arról a világról, amelyben élsz, amelyben szüleid éltek
- Családi fotóalbum
- Ránts magadra 68-as cuccokat, fotóztasd magad le a barátaiddal

MAGYAR NÉPRAJZI HELYSZÍN
Kerek Világ, gyerekvilág…
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Hetedhét Játékéve keretében a paraszti világ gyermeki hétköznapjait idézi meg idén a Szigeten, és ehhez a gondolathoz csatlakozva, a Magyar Néprajzi Helyszínen megpróbáljuk bemutatni a múlt század paraszti és polgári gyerekkorát.
Műhelyek: Népi és polgári játékok készítésére nyílik lehetőség, akár saját célra, akár ajándéknak, bárki elkészítheti személyes társasjátékát vagy mesekönyvét, faraghat fűzfa sípot, kötözhet csuhébabát, megtanulhat kishajót és papírcsákót hajtogatni, varrhat rongybabát vagy babzsákot. Napról napra játékká lényegül a színes papír és a fűzfavessző, a varródoboz és a kamra tartalma, a hajdani polgári és népi gyerekjátékok születnek újjá mai játékokhoz. Játékbolt kiállítás: a Karzat Kultúrközpont Alapítvány kisház kiállítása A kutyaperselytől, Roli Zoliig, a kopogatós csirkétől a lendület helikopterig, mindenféle lemezjátékokat láthat, aki bepillant a régi Kacatáru gyár megidézett Mintaboltjának kirakatán. A 60-as 70-es évek óvodai és családi játékai, lendkerekes festett lemezcsodák csengetnek, bólogatnak és forognak a polcokon, eredeti papírdobozaik és üzemi dokumentumok társaságában.

VÁNDOR VURSTLI
Utcaszínházak, bábszínházak, zsonglőrök, akrobaták
A Vándor Vurstli idén is jókedvvel, bábos és utcaszínházi produkciókkal, rengeteg játékkal, meglepő attrakciókkal és zenei csemegékkel vár mindenkit. A helyszínen, a fesztivál minden napján, a Vurstli új és régi játékaival bárki próbára teheti ügyességét, készíthet magáról emlékképet, vagy saját gyártású képeslapot, kipróbálhat a mindenféle zsonglőr és cirkuszi eszközt, egyensúlyozó kelléket.
Mindennapos Kis Csodák: Minden délután várják az éles szemű érdeklődőket a francia La Malette pici bábszínházai, kulisszáik mögött a fény és a varázslat játékaival, a szintén francia Teatro Golondrino bőröndnyi marionettszínházával és benne Jojo-val, Gulyás László világraszóló Egérparádéja Kiskunfélegyházáról és a Karzat Alapítvány „Világ teremtése” Szekrényjátékai Győrből. A színpadi program a világ bábos, cirkuszi, akrobata és zsonglőr látványosságai közül válogat. Bűvész és illuzionista lépnek fel, láthatóak lesznek a breaktáncosok akrobata produkciói, cirkuszi légtornászok és varieté hangulatú táncos- cirkuszi melange. Magyarország vezető utazó bábszínházai követik egymást a porondon, Bartha Antal és hűséges bajtársa Paprika Jancsi nyitja a sort szerdán, Őket követi, Noémi és Noella Bartal Kiss Rita és Csató Kata animációjában, A Jánosvitéz Márkuszínházasan, a Bab társulat Bolondtalanítása és más érdekességek.
Új programmal bővül a Vándor Vurstli színpad kínálata, minden este egy-egy koncerttel mutatkozik be, a Gryllus Kiadó és a Helikon Kiadó közös vállalkozása a Hangzó Helikon-sorozat. Az esténként, 11.00 órakor kezdődő koncertek sorát Ferenczi György és a Rackajam nyitja és a vasárnapi Kaláka koncertig fellép a Sebő együttes, a Palya Bea duó és a Misztrál együttes.
A Helikon Kiadó 2004-ben indította útjára Hangzó Helikon-sorozatát a Kaláka együttes Kányádi című kötetével, amely a költő 75. születésnapjára jelent meg. „A vers az, amit mondani kell” – állítja Kányádi Sándor a sorozat első kötetében. A kiadó ennek a felfogásnak szenteli a sorozatot: a verseket nem csupán olvasni, hanem hallgatni is lehet. A magyar költészet nagyjai – Kányádi Sándor, Ady, Petőfi, Arany, Kosztolányi, József Attila, Faludy, Dsida Jenő, Csokonai – szólalnak meg a verseskötetekhez mellékelt CD-ken, olyan neves előadók tolmácsolásában, mint a Kaláka és a Sebő együttes, Sebestyén Márta, Palya Bea, Ferenczi György, Kátai Zoltán, Cseh Tamás, Novák János, Heidl György, Lovasi András, Gerendás Péter, Kobzos Kiss Tamás, a Villő Énekegyüttes és a Misztrál együttes.
A 2007-ben Artisjus-díjjal és egy Arany-, hat Platina-, és egy Dupla Platinalemezzel jutalmazott sorozat immáron 17 kötettel büszkélkedhet.Színpadzárásként minden este a Prágai Színművészeti Egyetem diákjai, Karel Makoňj, Josef Madera és Tomas Žižka vezetésével mutatják be napról napra a Sziget eseményeit, sajátos fesztiválhíradójukon keresztül. Az alkotók, a napközben forgatott híranyagot egy sajátos hangvételű, tárgyanimációra építő performance fonalába építik, ahol bárki saját magára ismerhet és megismerheti a fesztivált, mint egy színházi stílusgyakorlat tárgyát, egy egyedi pedagógiai módszerre épülő világhírű iskola diákjainak szemüvegén keresztül.
Utcazene: A domboldalban és a környező sétautakon fanfárok és rezesbandák adják egymásnak a légteret a Zic Zazu zenélő pagodája nyitja a sort, őket a Dynamogene „La Cymbalobylette” néven elhíresült zenélő járgánya követi, mindennap fellép a la Zika Bilo és a fanfara Lui Craciun, akik Románia és Franciaország közé vernek nemzetközi zenei hidat közös koncertjeikkel itt, Budapesten.

SZIGET PROFESSIONAL AREA & LOUNGE
Professional Area & Lounge címmel 2008. augusztusában a Magyar Zenei Exportiroda a Sziget keretén belül negyedik alkalommal fog szakmai helyszínt működtetni az érdeklődő hazai és külföldi vendégek számára. Mint a régió egyik legnagyobb zenei rendezvényét, a Szigetet számos hazai és külföldi zenei és kulturális területen dolgozó szakember látogatja. A Professional Area & Lounge olyan helyszín, mely szervezett formát biztosít a szakmai találkozók lebonyolítására, a szakmai kapcsolatok bővítésére, elmélyítésére, valamint a tapasztalatcserére. A résztvevők köre a fesztiválon egyébként is jelen lévő zenészekből és szakemberekből, szakmai szervezetek képviselőiből, valamint külön a Sziget fesztiválra, ill. a helyszínre meghívott és regisztrált hazai és külföldi vendégekből állt össze. A több évre tervezett hosszú távú projekt részeként a helyszín kapcsolódási pontot kívánt biztosítani Kelet-Közép- és Nyugat-Európa zenei piacai között. A szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetések szélesebb körben is meghirdetésre kerülnek. A helyszínre való bejutás előzetes regisztrációhoz kötött, a helyszínen ingyenesen áll a látogatók rendelkezésére 10 számítógép, wi-fi, információs pult a fesztiválon fellépő zenekarokról, ruhatár és csomagmegőrző, lounge és bár.A 2007-es évben a szakmai helyszínre közel 600 külföldi szakmabeli és újságíró látogatott el. Bővebb információ és szakmai regisztráció 2008-ra a www.mxh.hu oldalon.

Kapcsolódó fesztiválok:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.