Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 14 
¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Solar Scream: Divider

Solar Scream: Divider

Edge Records (2007)

Rovat: Lemezkritikák | Felkerült: 2008. február 4., hétfő | Írta: Kovács Gergely

Pár éve ismertem meg a mohácsi bandát a Ground Level EP révén, ami akkor nagy hatást gyakorolt rám, mégpedig igen pozitív értelemben: szimpatikus zenekar játszott jó zenét, sajátos hangulattal. Utána élőben is sikerült elcsípnem őket, aztán egy darabig semmi, majd tavaly jött az első nagylemez, a ’Divider’.

Amint elkezdtem hallgatni az új anyagot, roppant csalódott lettem, a negyedik szám környékén ki is vettem a lejátszóból... Ez bizony nem az a Solar Scream volt, amit korábban megismertem és megszerettem. A hosszú, epikus, progresszív nóták helyett rövidebb, direkt dalokat hallhattam, pedig nem erre voltam felkészülve. Miután túltettem magam a sokkhatáson, újra betettem a lemezt, és azóta gyökeresen megváltozott a véleményem. Ugyanis a lényeg, a sajátos hangulat, a zeneiség, az őszinteség mit sem csökkent a Solar Scream produkciójában. Egyszerűen csak valahogy jobban összeért az egész, jobban érzik már talán, mit is akarnak csinálni valójában, és azt hiszem, most már én is értem.

Az őszinte jelzőt tartom talán legfontosabbak az előbb felsoroltak közül, annyira szívből jövő, mondhatni intim, amit a ’solaristák’ itt bemutatnak, hogy szem nem, vagy csak nagy erőfeszítések árán marad szárazon. Harich Gábor lehet, hogy nem a világ legerősebb torka, de a hangja nagyon jól passzol a zenéhez, és érzi is, meddig mehet el vele, a szövegeket pedig nagyon kifejezően tolmácsolja, még ha nem is ő írta őket. És lehet, hogy a zene nem igazán progresszív, amennyiben nem technikázzák szét magukat a tagok, mégis, nagyon jól vannak összerakva a nóták, nem sablonos, kaptafa produkciót hallunk. Nehéz is lenne elsőre megmondani, milyen műfaj is ez, hiszen ha például azt mondom, hogy ’alternatív metál’, valószínűleg más jut az ember eszébe, pedig leginkább még ezt a jelzőt érzem találónak. Maradjunk esetleg annyiban, hogy modern metal, bár erről is könnyen lehet, hogy egészen másra gondol az ember. Mindenesetre mélyre hangolt, súlyos gitárok, dallamos, nem igazán magas fekvésű ének, aránylag világos dalstruktúrák jellemzik a ’Divider’-t, még ha vannak is meghökkentő, merész váltások rajta. A hangzás rendben van, a borító kifejezetten szép.

Ugyan ez a Solar Scream már nem az a Solar Scream, a ’Divider’ a 2007-es hazai termés egyik legüdébb színfoltja lett.


Számlista
1. Misery Entwines
2. Grains Of Sand
3. Heart Carved Into Mine
4. Beyond The Lights
5. Without A Sound
6. Escape Design
7. When I Need You Most
8. Might Be Rain
9. Permanence
10. Over
11. The Last Waltz

Tagok
Harich Gábor – gitár, ének
Antal Dávid – basszusgitár, vokál
Müller Gábor – dob, ütőhangszerek
Kántor Tamás – gitár, beszédhang

Diszkográfia
Ground Level – 2004
Divider – 2007

Kapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.
Koncert
Solar Scream
Albumok:
2007, Edge Records, LP
Oneheadedman
Hírek, blog: 07.10.16 Segélykoncert
Ki megy?
-