Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 19 
¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Dogma Inc: Before And After

Dogma Inc: Before And After

Szerzői kiadás (2007)

Rovat: Lemezkritikák | Felkerült: 2008. február 2., szombat | Írta: Tone-deaf

A zenekart 2001-ben, Szlovákiában alapította Erik Balogh dobos – aki korábban a Suffocate-ben verte a bőröket – és Ján Beke gitáros azzal a szándékkal, hogy gyors, agresszív zenét nyomjanak női énekkel. Az énekesnő Jana Décsiová lett, a bőgős pedig Robert ’Kuna’ Zsille. A tagok mindegyike játszott már korábban különböző stílusú csapatokban, gondolták, tapasztalataikat és zenei sokszínségüket majd hasznosítják a Dogma Inc.-ben.

2002-ben már szerepeltek egy válogatás CD-n és 2003-ban elkészítették első, 12 tételes önálló anyagukat is. 2005-ben röviddel a második gitáros Alex Suchacka csatlakozása után Jana elhagyta a zenekart. Rövid, kilátástalannak tűnő énekesnő-keresés után a Jana mellett már korábban is énekelgető Kuna vette át a mikrofont. 2007 tavaszán újabb tagcsere következett, Alex helyére Peter Lipovského került. Az így kialakult felállás rögzítette a csehországi Shaark Studioban a Before And After című anyag tíz dalát.

Rövid, kevesebb, mint 29 perces, de igen lendületes, intenzív anyagról van szó. Hogy a srácok mennyire nem tréfálnak azt a nyitó The Business tempós thrashelése rögtön megmutatja. Felbukkan benne egy a korai Testament dallamvilágát idéző szólócska és egy az első lemez korabeli Anthraxre hajazó riff is. Reszelős grindolásra és groovos középtempóra alapoz a The Leader, és hasonló szisztéma szerint épül fel az A Feeling Of Non Gravity is, annyi különbséggel, hogy itt hallhatunk egy egész pofás, dallamos szólót is.

Technikásabb témák, pulzáló lüktetés az alapja a Desired Somethingnek, de persze ebből sem maradhatott ki egy kis tuka-tuka szélvészthrash sem. Ez az egyik legjobb és legváltozatosabb tétel. Szinte teljesen a 80-as évek hagyományaira épül a The Model Of The Scurface. Majd lassan kúszik- és indul be a három perc feletti hosszúságával epikusnak számító Interesting, melyet vontatott tempója mellett a középrészben található gitár/dob ellenritmizálás és az egészen szaggatott téma jelenléte tesz a korábbi daloktól eltérővé. Az izgalmasabb, modernebb ötleteket is felvonultató nóták közé tartozik a The End is, bár az első szólója igen hátborzongatóra sikerült. A viszonylag sokrétű The Empty Abyssben is említésre érdemes a szóló és talán az is, hogy az egyik sorában elhangzik az album címe is. Az Our Chaos, My History bólogatós középtempója és némi belassulása után, a záró Victim Of The Conspiracy újból megmutatja a zenekar keményebb, zúzósabb oldalát, úgy, hogy van benne blackes őrlés és némi HC érzés is.

A lemez egészére jellemző, hogy a többnyire old school thrash alapokat időnként grindos vagy blackes száguldások színesítik, de felbukkannak modernebb, szögesebb riffek is, és itt-ott egy kis hardcore is felüti a fejét. Dallamok és megjegyezhető, vokális részek alig akadnak a dalokban, ezeket többnyire energiával próbálják helyettesíteni.

A Before után természetesen meghallgattam a csapat oldalán az előző hanganyagból származó ízelítőket is és azt tapasztaltam, – már amennyire ez félperces részletek alapján megítélhető – hogy az egy sokkal tempósabb, ösztönösebb mégis agresszívebb, zsigerből jövőbb anyag. Jana éneke ráadásul még extra színekkel is megspékeli, változatossá, izgalmassá teszi. Amilyen apró hölgyről van szó, olyan nyers erő, düh tud kiszakadni belőle. Nem mondom, hogy hibátlan, de magával ragadó. Ehhez képest Kuna hangja, éneke kiegyensúlyozottabb, kiszámíthatóbb, megbízhatóbb, de – valószínűleg pont e tulajdonságai miatt – kevésbé izgalmas, kevésbé karakteres is.

Nem rossz anyag ez, de bár sosem voltam a műfaj avatott ismerője, úgy vélem, nem is újítja meg azt. Viszont sajnálom Jana kiválását. Azt hiszem, vele érdekesebb, egyedibb színfoltja lehetnének a palettának.

Kapcsolódó zenekarok:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.