Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 29 
¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Krakkói hétvége

Krakkói hétvége

Krakkó Napok Budapesten 2007. március 30-31.

Rovat: Hírek | Felkerült: 2007. március 29., csütörtök

Jacek Majchrowski: Előző év májusában Magyarország fővárosa első ízben hivatalosan is bemutatkozott Krakkó lakosainak. Most viszonzásul mi hívjuk meg magyar barátainkat városunk „napjai¬ra”, amelyeket értékes és bevált partnereink – Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, a krakkói Magyar Centrum, a Lengyel Intézet, valamint Budapest Főváros VII. Kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzata – segítségével szerveztünk meg.

2005. október 24-én Budapest és Krakkó aláírta a partneri együttműködéséről szóló hivatalos szerződését. E szerződés megerősítette a kerületek által kezdeményezett sokéves kapcsolatainkat és megalapozta kölcsönös kötelékeink elmélyülését, amelyek amúgy is természetesek e két – egymás¬hoz közel álló nemzetet képviselő – fontos kulturá¬lis központ számára, hiszen a közös történelem mellett a Világörökség városaihoz való tartozás is összeköt bennünket.
Remélem, a Budapesten sorra kerülő találkozás kölcsönös kapcsolataink hagyományában mara¬dandó nyomot hagy majd. Bízom benne, hogy kulturális és turisztikai bemu¬tatkozásunk, valamint az ezekhez társuló művésze¬ti programok Önökben is kedvet ébresztenek királyi városunk meglátogatására.
Fogadják hát szíves meghívásomat az ismert len¬gyel zenészek részvételével megszervezett koncer¬tekre, plener fotókiállításokra és a világélvonalba tartozó lengyel plakátművészet tárlataira.

Prof. Jacek Majchrowski
Krakkó polgármestere

Demszky Gábor:
Budapest főpolgármestereként megtiszteltetés¬nek tartom, hogy a lengyel nagyváros, Krakkó bu¬dapesti bemutatkozása alkalmából köszönthetem Önöket.
A lengyel kulturális élet sokszínűsége, mozgal¬massága évtizedeken át mágnesként vonzotta a magyar fiatalokat. Magam is ahhoz a generációhoz tartozom, amelynek Lengyelország volt a Mekkája – a 70-es években rendszeresen utaztunk odavonattal és autóstoppal, színházi és jazzfesztiválok¬ra. Meghatározó élményeim fűződnek a városhoz, hiszen sokat sétáltam annak idején a régi város¬magban, csodáltam a páratlan szépségű templo¬mokat és műemlékeket, üldögéltem a Ryneken. 1981-ben azután már egy hónapos „tanulmányút¬ra” mentem Lengyelországba: ott sajátítottam el a szamizdat könyvkiadás szervezését és nyomtatási technikáját.
Krakkót és Budapestet a hagyományos lengyel–magyar barátságon túl összeköti a történelmük, hiszen városainknak az elmúlt másfél évtizedben egyforma helyzetből indulva, hasonló gazdasági és politikai problémákkal kellett megbirkóznia. Mindkét város európai rangú kulturális központ, és mindkettőnek a maga nemében egyedülálló törté¬nelmi városmagja van. Országaink 2004-ben, egy időben csatlakoztak az Európai Unióhoz.
A múlt közösségére épül a jelen és a jövő közössége. Krakkó és Budapest másfél éve olyan komoly szerző¬déses együttműködési megállapodást kötött egymással, amely lényegében lefedi a városi élet minden fonto¬sabb területét. A városüzemeltetési és városigazgatási kérdéseken túl kiemelt hangsúlyt kapnak benne a kul¬turális, idegenforgalmi és műemlékvédelmi területek.
Örömmel tölt el, hogy együttműködésünk gyümölcseként a magyar főváros olyan kezdeményezéseknek is otthont adhat, mint a most induló Krakkói Kulturális Napok. Meggyőződésem, hogy a rendezvénysoro¬zat színvonalas képzőművészeti, filmes és zenei programjaival hozzá fog járulni ahhoz, hogy a lengyel kultúra megőrizze töretlen népszerűségét Magyarországon. És gyanítom, hogy ez a néhány nap elég lesz ahhoz is, hogy e végtelenül izgalmas város számtalan újabb, elkötelezett rajongót szerezzen magának!
Demszky Gábor
Budapest főpolgármestere

Krakkó – Lengyelország Szíve
Krakkóról – e mágikus helyről – vastag verseskötetek születtek, megénekelték, és ezer vásznon megfestették hangulatát. Azt mondják, hogy aki egyszer ellátogatott Krakkó városába, többször vissza fog ide térni… hiszen karnyújtásnyira van tőlünk is.

Töltsön egy hétvégét Ön is Krakkóval!

A Visztula partján, a Kárpáti-dombság ölelésében fekvő Krakkó a lengyel kultúra bölcsője. Lengyelország egykori fővárosa turisták sokaságát vonzza a földkerekség legtávolabbi pontjairól. Nehéz ellenállni egy olyan hely bájának, amelyben múlt és jelen ilyen szervesen él együtt.

Krakkó nevét először X. századi feljegyzésekben említik. 1257. június 5-én elnyerte a magdeburgi városi jogokat, és csatlakozott az európai városok nagy családjához. Így 2007 nyarán lesz Krakkó várossá válásának 750. ünnepélyes évfordulója, amit az évtized legnagyobb történelmi eseményeként ünnepelnek majd a város lakói.

Krakkó azonban nem csupán távoli történelem, hanem modern jelen is egyben. E városban élt és alkotott számos nagy személyiség, többek között Karol Wojtyla – a későbbi II. János Pál pápa, Wislawa Szymborska Nobel-díjas költő, Slawomir Mrozek drámaíró, és a tudományos-fantasztikus regények fejedelme, Stanislaw Lem.

A Krakkói hétvége fesztivál programja:

2007. 03. 30. péntek

16.00 - Capella Cracoviensis - fesztiválnyitó hangverseny
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

19.00 - Mai lengyel plakát - válogatás a Dydo Plakátgaléria gyűjteményéből
A kiállítás-megnyitó helyszíne: Lengyel Intézet
A tárlat további helyszínei: Szimpla mozi, Blaha Lujza téri aluljáró

21.00 - Jarek Śmietana Quartet - jazz-koncert
Helyszín: A 38 Hajó, Petőfi Híd budai hídfő

22.30 - Másfél – koncert (budapesti kísérőprogram)
Helyszín: A 38 Hajó


2007. 03. 31. szombat

18.00 - Cracow Youth Jazz Band - koncert
Helyszín: Szimpla Kert

19.00 - A Krakkói Képzőművészeti Akadémia animációs filmjeinek vetítése
Helyszín: Szimpla Mozi

20.00 - Az Etiuda & Anima Krakkói Rövidfilm Fesztivál díjazott rövidfilmjeinek vetítése
Helyszín: Szimpla Mozi

21.00 - Nomada - koncert (budapesti kísérőprogram)
Helyszín: A 38 Hajó

22.00 - Motion Trio - koncert
Helyszín: A 38 Hajó

23.00 - Korai Öröm - koncert (budapesti kísérőprogram)
Helyszín: A 38 Hajó

Egyéb kisérő programok:
2007. 03. 29 – 04. 01. között minden nap:

Krakkói Turisztikai Bemutató
30. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás, A pavilon 209c.
Helyszín: Hungexpo Budapesti Vásárközpont (Expo tér 1.), Albertirsai út 10.

Krakkó Pest utcáin
Szabadtéri plakát- és fotókiállítás, turisztikai bemutató.
Helyszín: Blaha Lujza tér, aluljáró, EMKE-árkádsor.

Idegenként Otthon
Krakkói séta egy magyar fotós szemével.
(Kovács Krisztián fotói)

A Fesztivál Szervezői:
• Krakkó Város
• Budapest Főváros
• Krakkói Magyar Centrum /Cracovia Expressz Alapítvány/

Kapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.