Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 27 
¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Koncertszervezők | Rocket Queen | Hírek | PESTI SRÁCOK EMLÉKPARK - Meghosszabbítva november 4-ig!
Rocket Queen
2016. október 27., csütörtök, 10:23
PESTI SRÁCOK EMLÉKPARK - Meghosszabbítva november 4-ig!
Időutazó programsorozat az ’50-es évekbe és 1956-ba

A nagy érdeklődésre való tekintettel november 4-ig, a forradalom leverésének napjáig meghosszabbította nyitva tartását a Pesti Srácok Emlékpark. Józsefváros szívében, a Horváth Mihály téren interaktív kiállítással mutatják be a ma emberének az ötvenes-hatvanas évek Magyarországát, amely segít a mai fiataloknak jobban megérteni, hogyan is éltek a forradalmat megvívó korabeli, névtelen hősök.

A Pesti Srácok Emlékpark egy olyan kulturális, közösségi színtér, ahol az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékei között az év és a korszak művészete, sportja, divatja, étkezési szokásai elevenednek meg, élő emléket állítva a meghatározó, forradalmi eseményeknek csakúgy, mint a korabeli hétköznapoknak. Az Emlékpark egyediségét pedig pont ez adja, hiszen a programok által nem csak az ismert eseményekben mélyedhetünk el, hanem egyfajta időutazás által, a sokszor névtelen ’56-os hősök mindennapjait, életkörülményeit is megismerhetjük.

Az Emlékpark további programjai között szerepel retrofőzés, retrofodrászat, előadások, viták, táncház, valamint egy különleges hangulatú Cseh Tamás emlékkoncert, amely a programsorozat záró eseménye lesz.


Október 29-én szombaton, délután 16:30-kor „Minden ami retro” címmel újra beszállhatunk az időgépbe.

Kovács Tibor, a retrofodrász rendel majd, aki a vállalkozó kedvűeknek fazont igazít, vagy éppen bodorít, természetesen az ötvenes évek stílusának és divatjának megfelelően. Eközben Szerényi Gábor, a retrografikus kívánságra portrékat készít a helyszínen, korhű stílusban. Amikor pedig nem arcképeket varázsol, akkor korabeli tárgyakat és ruhákat repít a múltból a jelenbe. Ilyen formában kerül a helyszínre többek között egy kalauz egyenruha, vagy éppen a jól ismert alumínium jegylyukasztó.
Ha ez a két program nem volna elég a nosztalgiához, akkor érdemes a retrofőzésen is részt venni: Nemes Nóra, a nosalty.hu gasztro újságírója hiány- és ínségételekkel készül, olyan fogásokkal, melyet az ötvenes évek háziasszonyai jól ismertek, a ma emberének azonban – szerencsére – már különlegesség számba mennek. A háború utáni nemzedékeknek nagy gyakorlatuk volt abban, hogyan kell és lehet a válsághelyzet ellenére minden nap meleg ételt tenni a családi asztalra. Paraszti hagyományokból, gondos háziasszonyi spórolásból állt össze az a rutin, ahogy az ötvenes évek súlyos hiányait és jegyrendszerét próbálták túlélni – a korban divatos és gyakori ételek közül néhány (például a krumplistészta, hamis gulyás) máig népszerű maradt, mások eltűntek. Ezen a napon, a Horváth Mihály téren a sterc lesz a menü, pirított hagymával. (A sterc finom, de régen a szegények eledele volt: pirított lisztpép.) Mivel ez azonban magában valóban a szegények eledele volt, Nóra otthonról kullogót is hoz, ami egy régi, népi kelt tészta, ez tipikus falusi édesség volt az ötvenes években. A retro programok zárásaként pedig 18:30-kor Utasi Pétertől, a Fonó táncház oktatójával sajátíthatjuk el a palatkai táncok alaplépéseit.


November 4-én pénteken, 19 órától „Átlátszó víz legyen…” címmel Cseh Tamás emlékkoncert repít a múltba.

Azt est főszereplői, Joós Tamás énekmondó és Hegyi Norbert színész, zenész lesznek. Joós Tamás egy Zala megyei faluban, Lentiben, édesanyja könyvtárában, gyermekkorában ismerte meg Cseh Tamás dalait. Aztán – elmondása szerint – egy hét alatt meg is tanulta az összes dalt az első lemezről. Hegyi Norbert pedig az első alkalommal megrendezett Cseh Tamás Nap „De mi most itt vagyunk, éneket hallgatunk...” kategóriájában zenekarával, az Asztalhoz emberek nevű bandával első díjat nyert.
A jelenlegi műsor elsősorban Cseh Tamás szellemiségét őrzik, ugyanakkor a két előadó bátran hozzá nyúlt a dalokhoz, és szabta azt saját stílusára. Hol ritmikailag értelmezték át, hol pedig áthangszerelték a jól ismert, egyedi hangulatú Cseh Tamás szerzeményeket, így került a műsorba többek között szájharmonika is. Ennek ellenére Cseh Tamás jellegzetes stílusa nem veszett el, csak egy kicsit átalakult, hiszen Joós Tamás és Hegyi Norbert párosában eleve két ember énekel és a két gitáron nagyszerűen szólnak a kíséretek. Az esten ezért nem lesz meglepő, hogy több, ritkán hallott dal is felcsendül, például a Csengey Dénes szövegére írt Mélyrepülés című lemezről az Anna opust is.


További ingyenes programok a Pesti Srácok Emlékparkban november 4-ig:

Október 28. (péntek) 17:00
Havas Szófia igazsága – Puzsér-Huth vita
Az 1956-os forradalomról, az MSZP-s Havas Szófia orosz állami médiában közölt forradalom képéről, a Kádár-korszak magyar megítéléséről és a jelenlegi médiaviszonyokról rendez vitát a PestiSrácok.hu szerkesztősége a Pesti Srácok Emlékparkban. A témákról Puzsér Róbert kritikus, a Magyar Nemzet újságírója és Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője fejti ki véleményét, a vita moderátora pedig Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese lesz.

Október 29. (szombat) 15:30
Hagyományőrző életképek és fegyverbemutató
A Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata által tartott bemutató, amely során az 1956-os forradalom hősei, a Pesti Srácok alakjai elevenednek meg a helyszínen. Korhű ruhákban és fegyverekkel életképeket adnak elő: készülődés a harcra, járőrözés, őrség az ágyúnál... De felbukkan az ellenség is. Lehetőség lesz közös fotó készítésére és a fegyverek kézbevételére is.

November 2. (szerda) 18:00
A Kossuth téri sortűz
Filmbemutató és történész vita
A fehérballonos - Stefka István dokumentumfilmje a Kossuth téri sortűzről szól majd, a vetítés után pedig az alkotó részvételével vitatkozhatunk a történelemről.

November 4. (péntek) 18:00
Nem vallott, eltemetve
Filmvetítés
Nem vallott, eltemetve...: Stefka István 2016-os kreatív dokumentumfilmjét vetítjük, amely Dózsa Lászó színművész, ’56-os forradalmár életét meséli el.


A programokat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Helyszín: 1082, Budapest, Horváth Mihály tér
Nyitva tartás: 2016. október 23-ig, hétfő kivételével minden nap 10-től 21:30-ig
További információ, és részletes programok: http://emlekpark.pestisracok.hu

A programok ingyenesek!
Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.